Regionalni mediji: BiH namučila Argentinu

Vedad Ibišević je za reprezentaciju BiH postigao historijski prvi gol u 84. minuti susreta (AP)

Debitantski nastup reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu dobio je odlične kritike medija iz regije i svijeta.

Hrvatski Index.hr je već u naslovu istaknuo da je BiH oduševila u debiju te da se Argentina provukla protiv Zmajeva.

“Izabranici Safeta Sušića ne samo da su bili ravnopravan suparnik moćnoj Argentini, već su većim dijelom utakmice bili i bolji od Južnoamerikanaca koji su imali podršku fanatičnih 50.000 navijača i koji su se grčevito branili u posljednjim trenucima prvog dvoboja skupine F”, napisao je Index.hr.

“Bosna nije pala šaptom! Borila se junački i tko zna kako bi sve to završilo da se nije dogodila ‘nesreća na radu’ u samom prologu meča. Za sve je ‘kriva’ Salihovićeva ozljeda koja je poremetila raspored u obrani tako da se i tragičar Kolašinac našao tamo gdje valjda nije htio”, piše Jutarnji list.

Večernji list piše: “BiH namučila Argentinu! Autogol i Messi spriječili senzaciju”. Taj list navodi da su izabranici selektora Safeta Sušića pružili odličan otpor “Gaučosima”.

“Zmajevi u idućem kolu idu na Nigeriju. Za izabranike Safeta Sušića bit će to utakmica ‘biti ili ne biti’, no prema ovome što smo večeras vidjeli, imaju razloga biti optimisti”, dodaje Večernji list.

Naslovom “Hrabra BiH junački pala, Messi zabio krasan gol” TPortal donosi svoje viđenje utakmice Argentina – Bosna i Hercegovina. 

Podrška iz Beograda i Podgorice

Mediji u Srbiji, također, imaju riječi hvale za premijerni nastup ‘Zmajeva’ na Svjetskom prvenstvu.

“Igrali su dvostruki šampion sveta i debitant. Pobedio je slavniji fudbalski tim, ali ne i bolji (večeras)”, piše Mondo.

B92 navodi da su “trema i Messi bili jači od odlične BiH”.

“BiH je na svom debiju na Mundijalu ostavila odličan utisak, a imala je i nesreću da Sead Kolašinac već u trećem minutu pogodi svoju mrežu.”

Blic smatra da “Bosna nije imala sreće na debiju”.

“Nisu se Gaučosi proslavili, u većem dijelu meča protivnik je bio ravnopravan, ali je na kraju Messi probudio tim drugim golom i osigurao pobjedu. Imali su fudbaleri BiH čak više šuteva u gol od protivnika u prvom poluvremenu, ali nisu imali dovoljno koncentracije, na kraju i sreće”, piše Politika.

“Hrabra BiH poražena od Argentine”, naslov je kojim su crnogorske Vijesti opisale utakmicu odigranu na Maracani.

“Debitanti su dokazali da su sasvim zasluženo na Svjetskom prvenstvu – fudbaleri Bosne i Hercegovine su se hrabro suprotstavili Argentini, ali su ipak poraženi sa 2:1.”

Prva utakmica grupe F završena je pobjedom selekcije Argentine sa 2:1. Argentinci su poveli autogolom Seada Kolašinca u trećoj minuti. Leo Messi je postigao drugi gol za “Gaučose” u 65. minuti.

Vedad Ibišević je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine postigao historijski prvi gol u 84. minuti susreta.

Izvor: Al Jazeera