Euforija u BiH: Zmajevi niču u Sarajevu

Zmaj je 'dresiran' da bljuje vatru (Anadolija)

U bašti jednog sarajevskog lokala smjestio se veliki zeleni zmaj, ogrnut bosanskohercegovačkim zastavama kao znak podrške reprezentaciji Bosne i Hercegovine, koja učestvuje na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. 

Vlasnik lokala Amir Andelija, u razgovoru za Agenciju Anadolija, kazao je kako je zmaj postavljen u srijedu, 10. juna, u čast bh. nogometnih reprezentativaca.

Andelija je dodao da je zmaj ručne izrade, a napravio ga je sa svojim prijateljima. Istakao je kako mu je za izradu zmaja bilo potrebno dvadesetak dana, a pravili su ga od betona, rezali, oblikovali, i sve prema sopstvenoj ideji.

Zmaj je u konačnici obojen u zelenu boju, baš kao pravi, a tokom prvenstva imat će zadatak da pokaže koliko su jaki bh. reprezentativci, zmajevi.

Dresirani zmaj

Andelija tvrdi da je zmaj u njegovoj bašti prvi od Kine naovamo. Ističe kako se njegov razlikuje od svih ostalih.

“Ko kaže da se zmaj ne može dresirati? Mi smo svog naučili i kad da bljuje vatru”, rekao je Andelija kroz smijeh, regulišući vatru iz zmajevih usta daljinskim upravljačem.

Želja mu je, kaže, da se po povratku iz Brazila sa prvenstva svi zmajevi uslikaju i pored njegovog zmaja, a tvrdi i kako su pojedini bh. reprezentativci već njegovi gosti.

Andelija je kazao i kako je slika zmaja već poslata u Brazil, kako bi bh. zmajevi vidjeli da ih jedan sličan njima bodri i u Bosni i Hercegovini.

Tokom prvenstva, Andelija je istakao kako će u njegovom lokalu biti upriličene i projekcije utakmica, dodavši kako je namješten upravo za gledanje Mundijala.

Fernandez: Paziti se Džeke

Odbrambeni igrač nogometne selekcije Argentine i igrač Napolija Federico Fernandez za argentinski list “Losandes” uoči utakmice svoje selekcije protiv Bosne i Hercegovine u Rio de Janieru rekao je da se najviše moraju paziti napadača Manchester Cityja Edina Džeke.

“Trebamo se najviše paziti Edina Džeke: ima visinu od 1,93 metara i igra u Manchester Cityju u Engleskoj. Visok je i fizički snažan igrač, odlično koristi ruke i tijelo. Moramo biti vrlo oprezni i zaustavi sve lopte u zraku koje idu prema njemu”, rekao je Fernandez.


Argentinci upozoravaju na druge igrače
pored napadača Cityja [Facebook / Edin Džeko]

Dodao je kako u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, osim Džeke, igra još nekolicina igrača koji nastupaju u najboljim evropskim klubovima.

“Moramo obratiti pažnju i na njihove druge igrače osim Džeke. To je svima jasno i razumljivo. U sastavu Bosne i Hercegovine imaju igrače koji igraju u velikim evropskim klubovima, i zato se ne smijemo opuštati ni u jednom momentu”, poručio je Fernandez.

Defanzivna formacija

Ističe kako selektor Argentine Alejandro Sabella još nije definisao ko će igrati u utakmici protiv Bosne i Hercegovine.

“Ovih dana smo vježbali dva sistema, 4 – 3 – 3 i 5 – 3 – 2, ali trener još nije odredio koji sistem ćemo igrati protiv Bosne i Hercegovine. Sistem 5 – 3 – 2  je možda moguć. Tu imamo zadnju liniju od pet odbrambenih igrača, i kada imamo loptu u posjedu na dvije strane, i u centru imamo igrače koje možemo koristiti, a to nam daje šansu za više kretanja na terenu”, objasnio je Fernandez.

Podsjetio je da je igrajući tim sistemom Argentina u prijateljskoj utakmici prošle godine pobijedio Bosnu i Hercegovinu rezultatom 2:0, naglasivši da bi u vrhu napada mogli biti Lionel Messi i Sergio Aguero.

Argentina igra u grupi F zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Nigerijom i Iranom.

Priština prognozira remi

Građani Prištine u velikom broju prate Svjetsko prvenstvo, a u prvom meču većina je navijala za Hrvatsku, kaže Dren, koji je i sam sportista.

“Možda se većina opredijelila za Hrvatsku zato što je balkanska zemlja, naše komšije. Ako Hrvatska može biti tamo, to je motiv i za nas da i mi možemo otići tamo”, kaže on.

Dren navija za reprezentaciju Švicarske zato što u njoj igraju nogometaši sa Kosova, ali smatra da ekipe Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogu postići veliki uspjeh i stići barem do polufinala, ako ne i do finala Svjetskog prvenstva.

Musa Aliu još od 1974. prati Svjetska prvenstva i navija za Njemačku. U četvrtak je navijao za Hrvatsku, ali je ocjenjuje da je bilo teško pobijediti Brazil. Za ekipu Bosne i Hercegovine kaže da je interesantna i da je dobro što se kvalifikovala na prvenstvo, te da će navijati za nju.

“Bosna ima nekoliko dobrih igrača koji igraju u inostranstvu i imaju iskustva, ali Argentina je zemlja koja igra dobar fudbal. Zavisi i od sreće, ali ni Bosna nije slaba”, kaže Musa.  

Prema mišljenju Alberta Loshija nogomet je atraktivan sport i zato ga voli. U prvoj utakmici Mundijala je navijao za Brazil, ali je njegova omiljena ekipa Njemačka.

“Nadam se da će stići do finala. Njemačka mi se sviđa zato što volim Bayern u kome igraju i albanski igrači.”

Albert se nada da će u nedjelju Bosna i Hercegovina pobijediti Argentinu, mada ne vjeruje da može postići neki veći uspjeh.

Domaći favorit

Omiljena ekipa Prištinca Naima je Brazil, dok za hrvatsku reprezentaciju smatra da igra dobar nogomet i da ima velike igrače. Pred utakmicu Bosne i Hercegovine kaže da veliki timovi vole da igraju protiv novih ekipa, kao što je Bosna i Hercegovina. 

“Teško će biti, Argentina ima tradiciju, ali ostaje da se vidi. Nadamo se da će Bosna postići dobar rezultat, barem neriješeno”, navodi Naim.

Među navijačima Brazila je i Muharem, koji se nada da će upravo Brazil biti prvak svijeta. Ocjenjuje da Hrvatska može stići do četvrtfinala i prognozira da Bosna i Hercegovina može igrati neriješeno protiv Argentine 1:1 ili 2:2.

Za Blerima, vjernog navijača Italije, favorit na ovom prvenstvu svijeta je domaćin, ekipa Brazila. Kaže i da je Hrvatska igrala dobro protiv Brazila i da nije zaslužila poraz. 

“I Bosna ima dobru ekipu. Svi igrači Bosne igraju u najjačim ligama Evrope, među njima i Džeko, koji je moj idol. Ne mogu to da sakrijem. Nadamo se dobrom rezultatu. Naprijed Bosna”, poručuje Blerim.    

U prvoj utakmici domaćin Brazil je pobijedio Hrvatsku sa 3:1, dok reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi meč, na svom prvom Svjetskom prvenstvu, igra u nedjelju protiv Argentine.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO