Blatter traži olakšice za Palestince

Odnosi između izraelskih i palestinskih nogometnih asocijacija su se poboljšali, kazao je predsjednik FIFA-e (EPA)

Predsjednik Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Sepp Blatter i delegati na Kongresu FIFA-e su u srijedu pozvali Vladu Izraela da se u potpunosti posvete planovima te organizacije da se olakšaju restrikcije za kretanje palestinskim nogometašima.

“Pozivam Vladu Izraela da olakša kretanje palestinskim nogometašima i spreman sam reći da je njihova saradnja od ključne važnosti”, kazao je Blatter delegatima koji su govor pozdravili gromoglasnim aplauzom.

On je kazao da su se odnosi između izraelskih i palestinskih nogometnih asocijacija generalno poboljšali otkad je prošle godine na Kongresu na Mauricijusu osnovana Radna grupa, te da izraelska Vlada treba poduprijeti planove FIFA-e.

Nakon što je Blatter održao govor Jibril Rajoub, predsjednik palestinskog nogometnog saveza, kazao je da oni neće tražiti uvođenje sankcija Izraelu, kako je naveo kao mogućnost prije mjesec dana, ali je dodao da se mora okončati patnja palestinskog nogometa.

“Pozivam one koji su odgovorni za patnju da je okončaju, te poručujem onima koji pate da ne gube nadu, jer su dio FIFA-ine porodice”, kazao je delegatima iz svih 209 FIFA-inih članica, uključujući predstavnike Izraela.

Nakon Rajoubovog govora Blatter je čestitao izraelskoj delegaciji, jer nisu negativno reagirali na Rajoubove molbe, kazavši: “Izraelski nogometu, vi niste napušteni i danas vam čestitam, jer ste bili tihi u duhu sportskog fair playa.”

Postizanje sporazuma

Iako je Blatter kazao da se situacija općenito poboljšala, FIFA, PFA i IFA, kao i njihove respektivne konfederacije iz Azije (AFC) i Evrope (UEFA), nisu blizu postizanja sporazuma u vezi sa Memorandumom o razumijevanju, kao što se on nadao da će biti.

“Problemi između Izraela i Palestine traju duže od 50 godina i nije moguće da ih mi riješimo u samo jednoj godini, od kada je osnovna Radna grupa”, kazao je on.

“Ali smo napravili pozitivne prve korake.”

On je rekao da će biti osnovan novi komitet, koji će pomoći u nadzoru napretka odnosa između izraelskih i palestinskih nogometnih saveza, uz nastavak konsultacija između dvije strane.

Činilo se da je Izrael bio spreman pogoršati situaciju ranije ove sedmice, kada su Mohammadu Ammassiju, zamjeniku generalnog sekretara palestinskog nogometnog saveza, uskratili dozvolu da putuje iz Gaze na Zapadnu Obalu, odakle je trebao preći u Jordan.

Iz Jordana je on trebao otputovati u Brazil na Kongres.

PFA je optužio Izrael da samovoljno uskraćuje prolaz Ammassiju.

Izraelski zvaničnik je kazao da je Ammassiju zabranjeno da napušta Pojas Gaze, jer nije ispoštovao procedure i nije predao zahtjev najmanje deset dana prije putovanja.

Izrael navodi sigurnosne razloge za takve restrikcije, ali su izazvali međunarodnu reakciju, kojom se poziva na veću slobodu kretanja Palestinaca kroz izraelske vojne punktove.

Izvor: Agencije