Cuiaba BiH dočekuje bez nogometne groznice

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu igrati, među ostalim, u najmanjem od svih gradova-domaćina – Cuiabi.

Iako je najmanji, grad Cuiaba ima pola milijuna stanovnika, a u njemu će BiH igrati protiv Nigerije. Na stadionu se radovi upravo – privode kraju.

Arena Pantanal, na kojoj se nalaze 43.000 sjedišta, gotovo je završena, a radnici užurbano obavljaju završne radove, što su dobre vijesti za inspektore FIFA-e.

Sve ostalo druga je priča grada u srcu poljoprivredne regije Mato Grosso.

Vozač taksija Antonio Leite kaže da se grad u geografskom središtu Južne Amerike pretvorio u građevinsku i prometnu noćnu moru.

„Ovo je mala ulica kroz koju mora proći kompletan promet. Mještani su bijesni. Svaki dan je sve gore“, žali se Leite.

Ukupno 22 kilometra duga pruga trebala bi povezati aerodrom s gradskim središtem, ali još su mjeseci, a možda i godine potrebni od završetka radova.

„Tu je još jedna blokirana ulica. Moram ići dvije ulice dalje. Zamislite kad ovo bude blokirano tokom Mundijala. Nadam se da imaju čarobni štapić“, kaže Leite.

Zašto sve kasni?

Brazil je određen za domaćina Mundijala prije više od šest godina, pa se postavlja pitanje – zašto sve kasni?

„Ne, nije bilo dovoljno vremena da se okončaju neki radovi. Ipak, najvažnije za turiste, bit će završeni“, tvrdi Marcus Fabricio, pročelnik za turizam u gradskoj vlasti Cuiabe.

Nad cijelu situaciju nadvio se i oblak korupcijskog skandala, zbog kojeg je u zatvoru završio pokrajinski guverner.

„Od svih 12 gradova domaćina Cuiaba je uradila najviše na uljepšavanju grada, ali brazilski zakoni su onemogućili da sve napreduje brže“, dodaje Fabricio.

U gradu još nema transparenata dobrodošlice, niti nogometnih postera, pa malo toga nagovještava da je Cuiabu i njenih pola milijuna stanovnika zahvatila groznica Svjetskog prvenstva.

„Stadion je gotovo spreman za Mundijal, ali vlasti nisu uspješno odgovorile na izazov da ostatak grada pripreme na vrijeme. Nogomet će se ovdje igrati, ali platit će se visoka cijena“, javlja Al Jazeerin reporter Daniel Schweimler.

Izvor: Al Jazeera