Musemić: Na startu Mundijala moguća su iznenađenja

Husref Musemić: Brazil i Argentina će pokušati tempirati forme za drugi krug takmičenja (Wikipedia)

Razgovarao: Sead Fadilpašić

Jedno od imena koje će navijačima Fudbalskog kluba Sarajevo – kako mlađima, tako i onim starijima – sigurno ostati urezano duboko u sjećanje je ime nekadašnjeg igrača, prvaka, pa kasnije i trenera Husrefa Musemića.

Rođen je u Janji kraj Bijeljine 1961. godine i prve nogometne korake napravio je u bijeljinskom Radniku, da bi kao jedva punoljetan dječak, 1979. godine, nastupio za tadašnjeg jugoslavenskog prvoligaša Sarajevo.

U šest sezona, koliko je proveo braneći bordo boje, bio je važna karika u lancu koji je konačno, u sezoni 1984/1985, trofej prvaka Jugoslavije donio na Koševo.

Šampionski duh pratio ga je i u Beogradu, gdje je nastavio karijeru igrajući za Crvenu zvezdu, pa je 1987/1988. godine još jednom podigao šampionski pehar.

Okušao se i u inostranstvu, gdje je igrao, između ostalih, za škotski Hearts i holandski Twente, bez većih ostvarenja.

U Sarajevo se vraćao kao trener 2001, 2004. i 2013. godine, a najveću radost navijačima je donio 2006. godine, kada je sarajevski klub prvi put postao prvak Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Husref Musemić za Al Jazeeru govori o domaćim igračima u reprezentaciji Bosni i Hercegovini, favoritima iz sjene i o odnosu prema “unaprijed izgubljenim utakmicama”.

  • Sa Sarajevom ste osvojili Premijer ligu i Kup Bosne i Hercegovine. Koliko se razlikuju ligaško i kup takmičenje i gdje vrebaju najveće opasnosti za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu?

– Razlika u takmičenjima je velika. Meni je, svakako, bila veća draž biti prvak svoje države, iako je važan svaki osvojeni trofej. Što se tiče opasnosti s kojom će se te reprezentacije susretati na Mundijalu, osim neosporne kvalitete reprezentacije Brazila, dodatna otežavajuća okolnost za Hrvatsku je to što igra s domaćinom.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je možda opasno što prvi put učestvuje na ovako velikom takmičenju i  teret će vjerovatno predstavljati prevelika želja da se predstavimo u što boljem svjetlu.

  • Iz Premijer lige su na spisku za Brazil tri igrača: Asmir Avdukić (Borac), Dejan Bandović (Sarajevo), Srđan Stanić (Željezničar). Kako povećati broj igrača iz domaće lige u reprezentaciji?

– Jedini način da se poveća broj igrača koji nastupaju u klubovima iz Bosne i Hercegovine u reprezentaciji je poboljšanje kvaliteta domaće lige, čime bi se povećalo i povjerenje selektora u igrače koji tu igraju.

  • Osim reprezentacija regije, koga ćete još pratiti na Mundijalu i ima li neka ekipa koja je “favorit iz sjene”?

– Nastojat ću gledati što veći broj utakmica. Po meni bi reprezentacija Urugvaja mogla biti iznenađenje na ovom prvenstvu.

  • Kakve su šanse Hrvatske i Bosne i Hercegovine protiv Brazila i Argentine i da li bi trebalo više pažnje i snage posvetiti drugim utakmicama?

– Šanse su u tome što su reprezentacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine autsajderi i što su im to prve utakmice na Prvenstvu. Smatram da će Brazil i Argentina pokušati tempirati forme za drugi krug takmičenja. U prvim utakmicama su iznenađenja uvijek moguća, a obje reprezentacije, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, imaju svoje kvalitete. Treba ići utakmicu po utakmicu. Ne znači da su utakmice protiv Brazila, odnosno Argentine, već izgubljene, niti da će utakmice poslije tih biti lakše dobiti.

  • Hoćete li putovati u Brazil, na Mundijal?

– Nažalost, kao i većina Bosanaca i Hercegovaca, neću putovati u Brazil i gledat ću Mundijal na televiziji.

Izvor: Al Jazeera