‘Zmajevi’ iz Sarajeva otputovali za Brazil

“Odlazimo iz Bosne, ali je nosimo u srcu”, izjavio je u utorak Emir Spahić, kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, prije nego što je najbolji tim te države otputovao na narednu fazu priprema za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Nakon čarter-leta do njemačkog Frankfurta, “Zmajevi” putuju za Sjedinjene Američke Države, gdje će se nastaviti pripremati za Mundijal i odigrati dvije prijateljske utakmice.

Zadovoljni Sušić

Pred velikim brojem medija na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu selektor bh. reprezentacije Safet Sušić istakao je da je zadovoljan pripremama te da njegovi izabranici neće razočarati svoje navijače tokom SP-a.

“Atmosfera je odlična, momci su fenomenalno odradili pripreme. Tako su spremni da već sutra mogu igrati utakmice SP-a. Oni su ozbiljni, ambiciozni i pred vama insistiram da nastave ovako raditi”, kazao je Sušić.

Zukanović bez vize za SAD

Ervin Zukanović danas nije otputovao sa svojim saigračima za Sjedinjene Američke Države jer nije dobio vizu za ulazak u tu državu, javlja agencija Anadolija.

Iako je bilo predviđeno da danas sa sarajevskog aerodroma krenu 24 nogometna reprezentativca BiH, to se nije dogodilo. Odbrambeni igrač belgijskog Genta Zukanović ostao je u glavnom gradu BiH jer nije dobio vizu za ulazak u SAD. Tako je selektor Safet Sušić na put krenuo s 23 igrača.

„Jako sam ljut i razočaran. Ovo je neozbiljno, a u toku dana ću znati hoću li uopšte dobiti vizu. Nadam se da će sve biti uredu i da ću prema dogovoru sa stručnim štabom u narednih dan, dva, tri… otputovati u SAD i pridružiti se ekipi“, rekao je Zukanović.

Selektor Sušić u Brazilu može računati na 23 igrača, čija će imena FIFA-i morati prijaviti 2. juna.

Rekao je da je tokom priprema bilo određenih problema s lakšim povredama, da je to sanirano i da je jedina ozbiljnija povreda ona Ermina Bičakčića. No, bh. selektor se nada da će on biti spreman do prve utakmice.

Predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić istakao je kako je ovo novi historijski trenutak, “a ovi momci su ih dosta priredili”.

“Osjećamo ponos što odlazimo na SP, ali i bol zbog svih stradalih u nedavnim poplavama. Pokušavamo na svaki način podržati te ljude”, dodao je.

Dodatni motiv

Kapiten Spahić je kazao kako je zadovoljan proteklim pripremama, atmosferom u državnom timu te da su stradanja zbog poplava dodatni motiv za “Zmajeve”.

Naredna stanica bh. tima je američki grad St. Louis, gdje će 30. maja igrati kontrolni duel sa selekcijom Obale Slonovače, a 3. juna će u Chicagu igrati protiv Meksika.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u grupi F Mundijala u Brazilu.

Prvi duel odigrat će 15. juna na legendarnoj Maracani u Rio de Janeiru protiv jednog od favorita za osvajanje turnira i velikog rivala domaćina – Argentine.

Šest dana kasnije “Zmajevi” će u Cuiabi igrati protiv Nigerije, dok će grupnu fazu zaključiti duelom s Iranom 25. juna u Salvadoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije