Uoči SP: Intenzivne pripreme protivnika BiH

Reprezentacija Bosne i Hercegovine prelazi u drugu fazu priprema za prvo pojavljivanje na Mundijalu.

Iz Sarajeva selekcija putuje u Sjedinjene Američke države, gdje će odigrati i dvije prijateljske utakmice.

Punom parom pripremaju se i njeni protivnici.

Nigerijci u Atlanti

Nigerijci su već u Sjedinjenim Državama. Pripremaju se u Atlanti.

U posljednje dvije godine ova afrička reprezentacija doživjela je veliku transformaciju. Na Mundijalu žele napraviti senzaciju.

“Nijedna afrička reprezentacija nikad nije uspjela doći do polufinala. Mi smo radili jako naporno i idemo na Svjetsko prvenstvo to dokazati. Nadam se da ćemo doći barem do polufinala”, kaže Nosa Igiebor, reprezentativac Nigerije

Nakon propuštenog prošlog Mundijala, Nigerija je dobila novog selektora, koji je uvelike promijenio sastav.

Podmlađivanje je već dalo rezultate. Poslije 19 godina postali su prvaci Afrike, a na Mundijal su se plasirali bez ijednog poraza.

“Na Svjetskom prvenstvu nema male reprezentacije i malog tima. Bosna je dobra, Iran također kao i Argentina. U grupi smo sa njima i moramo se izboriti za što veći broj bodova”, ističe Igiebor.

Četvrti SP za Iran 

Iran se na Tajlandu priprema za svoje četvrto Svjetsko prvenstvo. Iako nikad nisu prošli grupnu fazu – ovaj put Iranci na Mundijal stižu kao najbolje rangirana reprezentacija iz Azije – 37. su na FIFA-inoj listi.

Do početka Svjetskog prvenstva Iran će odigrati još tri prijateljska susreta, protiv Bjelorusije i Angole, dok će Bosnu i Hercegovinu glumiti Crnogorci.

“Ne dobijate često priliku igrati protiv Argentine. Tu je i Bosna, ekipa koja je evropsko iznenađenje i Nigerija kao prvak Afrike. To je fantastično. Na nama je da se dobro pripremimo i ostvarimo svoj san”, ističe Carlos Queiroz, selektor Irana.

Argentinska baza

Argentina je kao bazu na Mundijalu odabrala najbolji trening centar u Brazilu.

Belo Horizonte koji je inače sjedište Atletiko Mineira, bit će domaćin Gaučosima.

Zanimljivo je da je baš u tom gradu njihov selektor Alejandro Sabella ostvario najveći uspjeh u karijeri, kada je sa Estudiantesom prije pet godina osvojio Copa Libretadores.

Izvor: Al Jazeera