Trenerica na čelu francuskog drugoligaša

Dame u nogometu ovih dana su uzele djelić slave koja uglavnom pripada muškarcima. Kraj sezone znači početak transfera igrača i trenera, a medijsku prašinu podigla je vijest o novom treneru kluba iz francuske druge lige.

Helena Costa je prva žena trener muškog tima u nogometnoj historiji te države. Kada neki nogometni stručnjak postane trener francuskog drugoligaša, to ne podrazumijeva i slavu, ali ovog puta nije riječ o običnom treneru.

Helena Costa je žena koja će voditi muški tim. Ima 36 godina, kao i njen sunarodnjak, bivši trener Chelseaja Andre Villas-Boas. No, njene godine nisu razlog zbog kojeg su u Cleremont doputovali brojni mediji, već vijest da će žena komandovati muškarcima.

“Imala sam karijeru i prije, pretežno u svijetu muškaraca. Tako da znam da je ovo važan dan, ali mi smo u 2014. godini, zato vas molim da se prema meni odnosite kao prema treneru”, kazala je na zvaničnom predstavljanju.

Njen angažman je izuzetak u nogometu, a trenerski poziv nije prilika za ravnopravan tretman pri zapošljavanju. I Costa se susretala s problemom neravnopravnosti.

“Neću lagati, susretala sam se s tim. Ali, sada sam ovdje, došla sam zbog posla, a ne nečeg drugog.”

Dobrodošlica igrača i navijača

Igrači i navijači Clermonta poželjeli su dobrodošlicu Costi u njihov klub i zanimaju ih samo pobjede.

“Ponosna sam što će nas predvoditi žena. To su uvijek bili muškarci, iako su i žene sposobne da budu treneri”, kaže jedna navijačica.

Jeremy Mellot, igrač Clermonta, ističe kako je ovo “pozitivno za nju, ali i za nas”.

“Želimo što prije početi trenirati i siguran sam da će pokazati da može raditi jednako dobro ili bolje od muškaraca”, ističe on.

Novinar Al Jazeere Paul Rhys, koji se javio iz Francuske, navodi kako je ovo pokazatelj kako je pred nogometom dug put.

“Jer, dok žene predvode države i velike poslove, njihova mogućnost da postanu trener muškog nogometnog tima je upitna. Jedino upitno za Helenu je hoće li uspjeti Clermont odvesti u Prvu ligu i tamo se nadmetati s klubovima poput PSG-a”, kaže Rhys.

Izvor: Al Jazeera