Tan zadovoljan investiranjem u FK Sarajevo

Vincent Tan smatra da BiH može proći grupnu fazu takmičenja na Svjetskom prvenstvu u Brazilu (Getty Images)
Vincent Tan smatra da BiH može proći grupnu fazu takmičenja na Svjetskom prvenstvu u Brazilu (Getty Images)

Malezijski milijarder i vlasnik Fudbalskog kluba (FK) Cardiff City Vincent Tan, čovjek čije bogatstvo magazin “Forbes” procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, uoči revanš utakmice finala Kupa BiH rekao je kako je, za sada, veoma zadovoljan investicijom u FK Sarajevo i radom menadžmenta i Upravnog odbora kluba s Koševa.

FK Sarajevo, trećeplasirana ekipa bh. Premijer lige, danas će igrati revanš finala Kupa BiH protiv zeničkog Čelika (prva utakmica završena rezultatom 0:2) i tako biti u prilici osvojiti prvi trofej nakon sedam godina.

Simbolično ili ne, utakmica se igra na isti dana kada je bordo tim osvojio posljednju titulu prvaka (23. maj 2007. godine). Prilika za osvajanje trofeja nakon dugog niza godina rezultat je rada ambiciozne uprave kluba na čelu s predsjednikom Edisom Kusturicom, koja je najzaslužnija za ulazak Tana u upravljačke strukture kluba iz Titove 38b.

Dolaskom Tana FK Sarajevo stekao je finansijsku stabilnost, napravljen je reprogram poreskih dugova, a pokrenut je i projekt Akademije FK Sarajevo, koja bi u budućnosti trebala biti primarni izvor prihoda prodajom mladih i talentiranih igrača.

Zadovoljstvo investicijom

U razgovoru za Anadoliju Tan je rekao kako je za sada veoma zadovoljan investicijom u FK Sarajevo, koja prema nezvaničnim informacijama iznosi više od 3,5 miliona KM, kao i radom menadžmenta i Upravnog odbora Kluba.

“Što se takmičarskog dijela tiče bili smo relativno dobri i u dobroj smo poziciji da osvojimo Kup BiH ove godine. Nažalost, nismo osvojili Ligu, ali smo bili blizu”, osvrnuo se Tan na rezultatski dio ove sezone.

Kako je istakao, osim takmičarskog uspjeha zadovoljan je i načinom na koji se klub nosio s dugovima.

Istakao je kako je zadovoljan usvajanjem Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

“Sretan sam i početkom rada Akademije. Za klub je veoma važno da stvara dobre i kvalitetne nogometaše u budućnosti, igrače koji će klubu donijeti takmičarski i finansijski uspjeh”, rekao je Tan.

U periodu odigravanja sarajevskog gradskog derbija između FK Sarajevo i FK Željezničar u posjeti bordo timu bio je član Upravnog odbora i čovjek od Tanovog povjerenja Lim Meng Kwong.

“Lim je član UO-a FK Sarajevo i zadovoljan je napretkom koji je klub napravio nakon naše investicije, kako u takmičarskom tako i u upravljačkom smislu”, rekao je Tan za Anadoliju.

Otpis dugova

Sredinom aprila ove godine delegati Doma naroda Parlamenta FBiH usvojili su Zakon o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, što je prvi sistemski korak države prema sportu i klubovima, odnosno savezima u BiH da bi dobili licence za učestvovanje u međunarodnim takmičenjima, ali i postali klubovi bez poreznih opterećenja.

Dolaskom u FK Sarajevo Tan je insistirao na aktivnostima koje bi vodile donošenju ovakvog zakona.

Tan je kazao kako je donošenje ovog zakona uistinu važno za sport u BiH. On smatra kako bi se klubovi bez ovakve podrške teško mogli fokusirati na nogomet i ostvariti napredak dok su pod pritiskom finansijskih briga.

Za FK Sarajevo ova sezona završava se u petak navečer, poslije utakmice finala Kupa BiH, nakon čega im predstoje pripreme za evropska takmičenja i narednu sezonu, kada će apetiti navijača zasigurno još više porasti.

Dio igrača, poput Mate Jajala i Mateja Delača koji su na Koševo došli na posudbu iz Kolna i Chelseaja, napustit će ekipu. Zato je važno, smatra Tan, da klub napravi dobar posao u predstojećem prelaznom roku.

Malezijski milijarder je kazao kako je sretan dolaskom Harisa Duljevića koji je već stavio svoj potpis na ugovor s bordo timom.

‘Jačanje Akademike’

“Očekujem da dodatno pojačamo ekipu u narednim sedmicama. Ključno je da nastavimo osnaživati našu Akademiju. Također, u bliskoj budućnosti naš prioritet je i infrastruktura”, pojasnio je Tan.

Na pitanje kada će doći u Sarajevo, gdje ga mnogobrojni navijači FK Sarajevo očekuju “raširenih ruku”, Tan je rekao da će u glavni grad BiH stići čim mu to dozvoli raspored poslovnih obaveza.

Ipak, kaže da je, i pored nemogućnosti da dođe u BiH, redovno informiran o dešavanjima u Sarajevu, rezultatima i transferima igrača, te da je nestrpljiv da vidi kako se stvara dobar i uspješan klub.

I dok će Sarajevo sezonu navjerovatnije dovršiti s trofejom u vitrinama, Cardiff City, čiji je Tan većinski vlasnik, ove sezone je ispao iz najjačeg engleskog takmičenja Premiershipa. Tan je kazao kako, nažalost, nisu uspjeli zadržati premijerligaški status, ali da će im iskustvo igranja s najvećim svjetskim timovima koristiti.

“Sigurno ćemo učiti iz naših grešaka i refokusirati naše napore da uradimo sve kako bismo se vratili u Premier ligu Engleske”, rekao je Tan.

Osvrnuo se i na nastup nogometne reprezentacije BiH u Brazilu. Malezijski milijarder je kazao kako smatra da BiH može proći grupnu fazu takmičenja. Ipak, nešto teže mu je bilo predvidjeti novog vlasnika trofeja najbolje reprezentacije na svijetu.

“Brazil ima dobre šanse, posebno jer ima veliku podršku domaćih navijača, ali je tu, ipak, mnogo dobrih timova koji mogu pokvariti zabavu Brazilu”, rekao je Tan i dodao kako želi da BiH ostvari dobar rezultat.

Ljubitelji nogometa širom svijeta podijeljeni su na one koji misle da titula najboljeg igrača svijeta pripada Lionelu Messiju ili Cristianu Ronaldu.

“Titulu najboljeg zaslužuju obojica”, zaključio je Tan.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO