Ivanković: BiH ima priliku za dobar rezultat

Jedan od najboljih iranskih igrača svih vremena Ali Daei (desno) bio je pulen Branka Ivankovića (EPA)

Razgovarao: Mladen Obrenović

Cijelu je klupsku karijeru Branko Ivanković ostao vjeran varaždinskom Varteksu, klubu u kojem je i počeo trenersku karijeru. Asistirao je Miroslavu – Ćiri Blaževiću na klupi hrvatske reprezentacije u njihovom najvećem uspjehu – osvajanju bronce na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

Pomagao je i Mirku Joziću u kvalifikacijama za iduću smotru najboljih nogometaša svijeta, koja je održana u Japanu i Južnoj Koreji, a onda je otišao u Iran, gdje je, na poziciji izbornika, zamijenio upravo Blaževića.

Najbolje iranske nogometaše vrlo je brzo doveo u vrh azijskog nogometa, osvojivši treće mjesto na Azijskom kupu 2004. godine. Dvije godine kasnije Iran je odveo na SP u Njemačkoj, što je bio treći nastup reprezentacije te države na velikim natjecanjima.

Za Al Jazeeru Ivanković govori o opasnostima koje izabranicima Safeta Sušića prijete u Brazilu, budući da Bosna i Hercegovina igra u istoj skupini s Iranom, ali i izgledima hrvatske reprezentacije.

  • Sjedili ste na klupi dvije reprezentacije koje idu na SP u Brazilu – pomagali ste Blaževiću u Francuskoj i odveli ste Iran na Mundijal u Njemačkoj. Dobro poznajete iranski nogomet. Treba li bh. reprezentacija strahovati od Irana?

– Budući da sam pet godina bio u Iranu, dobro poznajem i prilike u iranskom nogometu, i mentalitet, i sve što se dešava. Mislim da je Bosna i Hercegovina u prednosti, jer ima bolju i kvalitetniju momčad, prvi put je na jednom velikom natjecanju i očekujem da tamo ode s ekstra motivima, fanatizmom i entuzijazmom, onom strašću bez koje nije moguće ostvariti rezultat.

Kod Irana se događa smjena generacija. Ona generacija koju sam vodio u Njemačku ipak je imala u svojim redovima velike igrače i velike zvijezde, kao što su Ali Daei, Mahdavikia, Ali Karimi, Hashemian… Bili su to igrači koji su igrali u najboljim klubovima Bundeslige. U ovom trenutku imaju jednog ili dva igrača koji imaju kvalitetu, a svi su ostali igrači koji tek traže afirmaciju. No, i oni mogu biti velika opasnost ako se dogodi situacija da igrači Bosne i Hercegovine potcijene Iran, jer je to momčad koja se vrlo lagano homogenizira, vrlo su agresivni i čvrsti. Imaju moć, snagu, entuzijazam i fanatizam, jer je Irancima nogomet izuzetno važan u životu. To može biti velika opasnost za Bosnu i Hercegovinu, ali i za ostale u skupini.

  • Iranski igrači uglavnom igraju u domaćem prvenstvu, za razliku od nogometaša iz Bosne i Hercegovine, koji su u velikim europskim klubovima. Zar to nije dovoljna prednost?

– U ovom momentu Iran ima svega dva-tri igrača koji igraju vani, i to je opasnost koju ne treba smetnuti s uma, iako se možda nekome čini čudna. Iako izgleda da ta ekipa nije nešto, imaju prednost da je gotovo kompletna momčad na pripremama. Cijelo vrijeme priprema oni su zajedno. Trenutno su u Austriji i na raspolaganju imaju cijelu momčad, za razliku od vremena kada sam ja bio izbornik Irana. Samo sedam dana prije SP-a nisam imao sve igrače na raspolaganju, jer svi igrači koji igraju vani nisu bili na pripremama i, uz sve to, bilo je i dosta ozlijeđenih.

  • Imate li u tom smislu poneki savjet koji biste mogli dati bh. selektoru Safetu Sušiću?

– Safet Sušić ima i dovoljno znanja i iskustva, i kao igrač – usudio bih se reći možda i najbolji igrač na području bivše Jugoslavije, i kao trener – s ogromnim iskustvom. I radio je na tom prostoru, susretao se s igračima iz Irana. Jasno mi je da su njegova priprema i informacije koje ima apsolutno dovoljne da pripremi, upozori i preduhitri loše momente u svojoj momčadi. Mislim da mu kod pripreme i procjene momčadi Irana, ali i igre protiv Irana, neće biti problem. Sve ovisi, naravno, kako će se postaviti bh. igrači, kako će oni prihvatiti protivnika. Ipak je pred njima veliki ulog i uopće ne sumnjam da netko od igrača neće dati svojih 200 posto u pripremama i na utakmicama.

  • Uspijevaju li, zapravo, sami igrači pokazati ono najbolje što znaju kad odu na SP? Slažete li se s nogometnom legendom Dragoslavom Šekularcem kad kaže da je dobra igra na Mundijalu potvrda veličine jednog igrača?

– Apsolutno se slažem s njim u svemu tome, jer se na takvim natjecanjima pokazuje i karakter, i mentalitet, i kvaliteta svakog igrača. Na tim najvećim, najvažnijim natjecanjima, u objektivno vrlo teškim uvjetima na kraju sezone, pokazuje se kakav je tko igrač i koliko tko može dati. U najtežim uvjetima, u najtežim okolnostima pokazuje se koji su to pravi igrači i zato oni jesu vrhunski igrači, koji, kad je najteže, i pokažu najviše. Upravo to je, primjerice, pokazao Edin Džeko u finišu prvenstva [Engleske], kad je briljirao za svoj Manchester City i pokazao svu raskoš i talenta i karaktera. Zbog svega toga mislim da Bosna i Hercegovina može biti jedan, uvjetno rečeno, “crni konj” na tom natjecanju.

  • Kad je riječ o hrvatskoj reprezentaciji, pratili ste veliku i slavnu ekipu 1998. godine na putu do najvećeg uspjeha. Imaju li izabranici Nike Kovača sličnu kvalitetu?

– Teško je uspoređivati reprezentacije iz dva vremena. I ona reprezentacija je stvarana četiri godine, kao i ova, i ona je bila puna megazvijezda, igrača koji su igrali u najboljim klubovima Europe i u najvećim, najtežim natjecanjima, baš kao i ova. Doduše, ona reprezentacija je bila nabijena jednim emotivnim nacionalnim nabojem za Hrvatsku, jer je iza sebe imala prvo natjecanje na EP-u u Engleskoj, gdje je završila u četvrtfinalu, pa je došlo SP u Francuskoj, kada su nastupili specifični motivi. Nije čudno da smo napravili takav rezultat, jer su se svi igrači homogenizirali, napravili fantastičnu klapu, a znate i sami da je Blažević velemajstor stvaranja atmosfere.

  • Tome ste, uostalom, i osobno svjedočili, jer ste mu bili jedan od najbližih suradnika?

– Upravo to hoću i reći. Atmosfera u reprezentaciji je možda i najvažnija. U Francuskoj smo stvorili fantastičnu atmosferu. Ista stvar se događa i u ovom momentu. Hrvatska reprezentacija ima izuzetno pozitivnu, kvalitetnu atmosferu u ekipi, ali i karakterno odlične igrače. Dokaz je tome i da igraju u velikim svjetskim klubovima, čak su i kapetani momčadi (Rakitić, Srna, Pletikosa) kao stranci i to je dokaz njihove kvalitete i veliko priznanje.

Ne bih htio nekome stavljati hipoteku, ali Hrvatska ima izuzetno dobru reprezentaciju, sjajnu reprezentaciju. Pitanje je što će se događati kroz proces priprema, hoće li se stići adekvatno odmoriti od naporne sezone i pripremiti za utakmice, odnosno hoće li se stvoriti atmosfera povjerenja. Fantastična je stvar da je izbornik Kovač dobio apsolutnu podršku i medija i navijača, što je vrlo važno. Ima pozitivnu atmosferu i mir, a to je poticaj za dobre pripreme i još bolje rezultate.

Izvor: Al Jazeera