Van Gaal menadžer Uniteda, Giggs se oprostio

Luis Van Gaal je bio jedini kandidat za klupu Uniteda, a njegov pomoćnik će biti Ryan Giggs (EPA)

Aktuelni selektor nogometne reprezentacije Holandije Louis van Gaal potvrđen je u ponedjeljak kao novi trener Manchester Uniteda, kojeg će voditi sljedeće tri godine.

Van Gaal je bio jedini kandidat za klupu Uniteda, a njegov pomoćnik će biti Ryan Giggs, koji je u okončao igračku karijeru.

Van Gaal će narednih mjesec i po dana biti u cjelosti posvećen nastupu Holandije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a potom ga na ljeto čeka veliki posao obnove slavnog kuba, koji je ovu sezonu završio tek kao sedmi u Premier ligi Engleske te po prvi put nakon 25 godina neće igrati u Evropi.

“Oduvijek sam želio trenirati engleski klub, a sada ću voditi najveći klub na svijetu. Nekoliko puta sam bio kao gostujući trener na Old Traffordu i svaki puta bi se naježio od atmosfere na tom stadionu. Imam velike ambicije i očekujte velike stvari”, kazao je 62-godišnji Van Gaal.

Holanđanin ima bogatu trenersku karijeru, koju je počeo u AZ Alkmaaru 1986. godine, potom nastavio u Ajaxu, Barceloni i Bayernu, a sada po drugi puta vodi holandsku reprezentaciju.

Legendarni nogometaš Manchester Uniteda Ryan Giggs kazao je u ponedjeljak očekivano zbogom profesionalnom nogometu, a 39-godišnji Velšanin potvrdio je da će se posvetiti trenerskom poslu.

Ryanova 33 trofeja

Giggs se 22. aprila imenovan za privremenog menadžera Manchester Uniteda, nedugo nakon što je klub objavio da je otpušten škotski stručnjak David Moyes.

“Odlazim u zasluženu penziju, iako bih možda mogao igrati još jednu godinu. Ne žalim ni za čim u igračkoj karijeri, a počinjem novu, trenersku, te ću od sljedeće sezone biti pomoćni trener u Unitedu”, kazao je neuništivi Giggs, koji je za United odigrao čak 963 utakmice i postigao 168 golova. dok je za reprezentaciju Walesa skupio 64 nastupa.

“Oduševljen sam što ću imati priliku da sarađujemo. Van Gaal je trener svjetske klase i znam da ću dosta toga moći naučiti od njega. United je uvijek bio veliki dio mog života i zadovoljan sam što ćemo i dalje biti zajedno”, rekao je Giggs.

On je cijelu karijeru proveo u Manchester Unitedu, s kojim je osvojio 33 trofeja i čak 13 naslova prvaka Engleske.

Giggs ima i dva naslova evropskog prvaka, četiri FA kupa, četiri Liga kupa te je po jedan trofej UEFA Superkupa, Interkontinentalnog kupa i Svjetskog klupskog prvenstva.

Izvor: Agencije