Sprint za pamćenje Josea Mourinha

Sličnu scenu smo vidjeli 2004. godine u Manchesteru, kada je Porto eliminirao United iz Lige prvaka (AP)

Piše: Momir Jelovac

Kada je Demba Ba u utorak navečer, nakon bilijarskog odbijanja lopte u šesnaestercu PSG-a, nekako utrpao loptu iza Salvatorea Sirigua, Stanford Bridge je eksplodirao – 2:0.

Polufinale je nadohvat ruke… Uz korner zastavicu se začas stvorio stog igrača u plavim dresovima. U tom trenutku iz svog tehničkog prostora zasprintao je Jose Mourinho (vjerovatno postavivši lični rekord u trčanju na 50 metara) i počeo “kopati” po hrpi igrača.

Sličnu scenu smo vidjeli 2004. godine u Manchesteru, kada je Porto izjednačio rezultat i eliminirao United iz Lige prvaka. Ali, do sada nikada nismo vidjeli da neko “kopa” po hrpi svojih igrača i traži nekoga, pa čak ni od Special Onea.

Ne, nije trčao da zajedno slavi sa svojim igračima, nego da ih vrati u realnost i objasni da još nije gotovo. Posebno dvojici najsvježijih – Fernandu Torresu i Dembi Ba.

Osmo polufinale

Ostat će zapamćen po toj sceni i kada ode. Ako ikada ode…

“Nisam trčao slaviti, nego Fernandu i Ba objasniti šta treba raditi do kraja utakmice [ostalo je sedam minuta s produžetkom]. Pošto su najsvježiji, tražio sam od obojice da stanu ispred [Johna] Terrya i [Garyja] Cahila i da zaustave Alexa, za koga sam znao da će krenuti naprijed i čekati visoke lopte. Na treningu smo upravo uigravali varijante za takvu situaciju”, ispričao je Murinho.

Prolaz u još jedno polufinale Lige prvaka nije ništa novo u životu Special Onea, ali je novo to da nikada niti jedan menadžer nije došao do polufinala osam puta, i to sa tri različita tima.

Nekadašnji učitelj se nikada nije zadovoljavao drugorazrednim ulogama. Samo u dva navrata je bio asistent menadžera (Benfice i Leira 90-tih), a onda samo vrh, FC Porto, s kojim je u prvom pokušaju osvojio Ligu prvaka.

Povratak ljubavi

Njegovim dolaskom u Chelsea, plavi sa Stamford Bridgea su doživjeli procvat. Naravno, bez Abramovičevog bogatstva teško bismo ikada na djelu vidjeli Special Onea, ali je činjenica da je upravo Jose od blijedog Premierligaša napravio “blues”, koji su mnogi rado slušali.

Ostat će tajnovitim “razvod” s Romanom Abramovičem prije nekoliko godina, ali da je Jose zaista Special One – dokazao je u Interu i Realu.

Vratio se, kako sam voli reći, svojim ljubavima – Londonu i Chelseaju. I opet je u kratkom vremenu pokazao kako je Special One.

“Sasvim mi je svejedno koga ćemo dobiti u ždrijebanju za polufinale”, kaže od utorka navečer Happy One.

Ali, ukoliko to bude Real nikome, neće biti svejedno – to je sigurno.

Izvor: Al Jazeera