Za fleksibilno radno vrijeme zbog ‘Vatrenih’

Sindikati, sa druge strane, smatraju da bi poslodavci trebali ići na ruku radnicima, jer će od toga imati koristi (EPA)
Sindikati, sa druge strane, smatraju da bi poslodavci trebali ići na ruku radnicima, jer će od toga imati koristi (EPA)

S obzirom da hrvatska nogometna reprezentacija svoje utakmice na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igraju kasno navečer po srednjoevropskom vremenu, kompanije iz ove države trebale bi individualno donijeti odluke o prilagođavanju radnog vremena u skladu sa Zakonom o radu (ZOR), svojim radnim procesima i mogućnostima, poručuje Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) na vijest da u Njemačkoj razmišljaju o prilagođavanju radnog vremena utakmicama u kojima nastupa „Elf“.

Njemački sindikati pozvali su poslodavce da u junu prilagode radno vrijeme svojih firmi Mundijalu, posebno u dane kada nastupa njihova nacionalna reprezentacija, a i hrvatski sindikati smatraju da bi takva fleksibilizacija radnog vremena u kompanijama, gdje to dozvoljava radni proces, bila od obostrane koristi.

„Vatreni“ sve tri utakmice grupne faze igraju radnim danima kasno navečer, pri čemu dvije utakmice počinju u 22 sata, a jedna čak u ponoć.

Iskustva s prethodnih SP-a pokazuju da su mnogi zaposlenici u to vrijeme odlazili na godišnje odmore ili bolovanja, što se odražavalo na smanjenu produktivnost.

Prilagođavanje TV prijenosima

U HUP-u ističu kako veliki broj djelatnosti, poput trgovačkih, turističkih ili usluga u transportu i distribuciji hrane i pića, svoje radno vrijeme ne može prilagoditi vremenu televizijskih prijenosa, jer građani očekuju da njihove usluge funkcioniraju redovno i prema uobičajenim pravilima.

No, poslodavci-ugostitelji trebali bi se prilagoditi kasnim terminima održavanja utakmica SP-a, kaže HUP, te na prikladniji način urediti radno vrijeme – produžiti ga ili skratiti, ili pak angažirati veći broj radnika u skladu većeg obima poslovanja.

Uzimanje godišnjih odmora stvar je poslodavca i zaposlenika, podsjeća HUP, dodajući kako je ZOR-om i kolektivnim ugovorom za ugostiteljstvo propisano radno vrijeme, njegov raspored, dnevni i sedmični odmor, kao i preraspodjela i svi uvjeti rada.

Na ruku radnicima

Sindikati, sa druge strane, smatraju da bi poslodavci trebali ići naruku radnicima, jer će od toga imati koristi. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da će brojni zaposlenici sigurno gledati utakmice i na posao dolaziti umorni.

„Mudar poslodavac će, u dogovoru s radnicima, prepoznati koristi od takve organizacije rada. Radnik će dolaziti na posao odmoran, što će utjecati na njegovu učinkovitost i manju opasnost od ozljeda na radu, a poslodavac će dobiti bolju produktivnost“, smatra Sever.

I Mladen Novosel, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, misli da ideja njemačkih sindikata nije loša, ali u Hrvatskoj to, nažalost, liči na naučnu fantastiku.

„Za takav dogovor potreban je odnos više razine između poslodavaca i radnika, koji kod nas ne postoji. Zato, ništa od toga u Hrvatskoj“, tvrdi on.

U Njemačkoj se radni odnosi uređuju kolektivnim ugovorima, što omogućuje i dogovore oko radnog vremena, zbog toga i hrvatski sindikati inzistiraju da se radno vrijeme uređuje kolektivnim ugovorima a ne ZOR-om, ističe Novosel.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO