Katar želi SP na osam, a ne 12 stadiona

Katar je za pripreme organizacije Svjetskog prvenstva izdvojio 62 milijarde dolara (EPA)

Organizacijski odbor Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine u Kataru u ponedjeljak je objavio kako će od Međunarodne nogometne asocijacije zatražiti smanjenje broja stadiona na kojima će se igrati.

Katar je organizaciju SP-a 2022. dobio s kandidaturom prema kojoj je bilo predviđena gradnja 12 stadiona u toj zemlji koja ima samo oko 2,1 milijuna stanovnika.

Organizatori bi broj stadiona željeli smanjiti na osam, navodeći kao razlog birokratske i logostičke teškoće, kao i rastuće troškove gradnje povezane s kritikama svjetske javnosti zbog uvjeta u kojima rade strani radnici u toj bogatoj zemlji na Arapskom poluotoku, prenosi Hina.

Odluka na FIFA-i

“Potrebno nam je minimalno osam, a maksimalno 12 stadiona. Naša je kandidatura ponudila gradnju 12 stadiona, ali kako je slučaj sa svakim svjetskim prvenstvom, jednom kada je izabran domaćin, radi se revizija planova”, objavio je Organizacijski odbor.

O Katarovu zahtjevu odlučit će Izvršni odbor FIFA-e, no nije određen krajnji rok za tu odluku.

Katar je za pripreme organizacije SP-a izdvojio 62 milijarde dolara, koje će biti investirane ove i iduće godine, objavljeno je krajem ožujka.

Vijest je tada potvrdio katarski ministar financija Ali Shareef al-Emadi, uz napomenu kako će veći dio proračuna biti investiran u realizaciju početih projekata dogradnje stadiona i infrastrukture, dok će 24 milijarde dolara tih sredstava biti izdvojene za glavne projekte, u koje se ubraja i izgradnja velikih stadiona, metroa i cestovnih pravaca.

Katarske vlasti su najavile da će ove godine početi izgradnju pet novih stadiona, a u tijeku je dogradnja šest stadiona na kojima bi se trebale igrati utakmice SP-a 2022. godine.

Ranije u ožujku objavljeno je kako će Katar investirati 140 milijardi dolara tijekom idućih pet godina u nove hotele, aerodrome i prometnu infrastrukturu.

Savjeti MMF-a

S druge strane, nakon posjeta izaslanstva Međunarodnog monetarnog fonda Kataru, iz te financijske organizacije su poručili da bi poboljšanje uvjeta rada uposlenih na projektima pripreme SP-a mogli prouzročiti povećanje troškova u odnosu na ranije planirane.

Također je iz MMF-a savjetovano da se, umanjenjem skupih projekata izgradnje metroa, luka i aerodroma, smanje financijski tereti.

Brojne su pritužbe na najavljeno održavanje SP-a u Kataru. Dok se, s jedne strane, upozorava na loše uvjete rada na izgradnji stadiona i popratnih objekata, s druge strane brojne članice FIFA-e se žale zbog ekstremnih vrućina u toj zemlji.

Dužnosnici FIFA-e su najavili kako će konačna potvrda o igranju SP-a u Kataru biti donesena iduće godine.

Izvor: Agencije