Barceloni zabrana transfera za iduću sezonu

Ovo je novi udar na imidž Barcelone, nakon navodne utaje poreza prilikom transfera Brazilca Neymara (Reuters)

Disciplinska komisija Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) kaznila je španskog prvoligaša Barcelonu zabranom kupovine novih igrača za buduću sezonu zbog kršenja pravila vezanih za transfere deset maloljetnih nogometaša, objavila je u srijedu krovna svjetska nogometna organizacija.

“Disciplinska komisija ocijenila je ta kršenja teškim i odlučila je sankcionirati klub zabranom transfera na nacionalnoj i međunarodnoj razini u sljedeća dva prelazna roka (ljeto 2014. i zima 2015), kao i novčanom kaznom u visini od 450.000 švicarskih franaka”, navodi se u saopćenju FIFA-e.

Barcelona ima 90 dana da ispravi probleme sa svih 10 spornih maloljetnika.

Ova zabrana je novi udar imidžu jednog od najuspješnijih evropskih klubova 21. stoljeća, nakon navodne utaje poreza poslije kupovine brazilske zvijezde Neymara.

Dramatična sankcija uslijedila je nakon prošlogodišnje istrage FIFA-e.

Krovna svjetska nogometna organizacija je analizirala kupovinu igrača između 2009. i 2013. godine.

Zaštita maloljetnika

Međunarodna pravila tvrde da igrač mora imati najmanje 18 godina da bi mogao biti kupljen, osim ako ne spada u jedan od tri specifična slučaja.

Barcelonu je “ulovio” FIFA-in internetski Transfer Matching sistem, koji je postao obavezan za sve međunarodne transfere profesionalnih nogometaša od oktobra 2010. godine.

FIFA je rekla da zaštitu maloljetnika shvata „veoma ozbiljno“, te upozorila kako „mladi nogometaši mogu biti izloženi izrabljivanju u stranoj zemlji bez pravilne kontrole“.

Sankcija je uslijedila manje od 24 sata nakon Barcelonine utakmice sa Atletico Madridom, koja je završila 1-1. Strijelac pogotka za Barcelonu bio je Neymar, a zbog skandala oko njegovog transfera klub je napustio predsjednik Sandro Rosell, dok je Barcelona optužena za utaju poreza u vrijednosti 13,5 miliona eura.

Prošli je mjesec Barcelona potpisala ugovor sa 17-godišnjim igračem zagrebačkog Dinama Alenom Halilovićem na pet godina, vrijedan 2,2 miliona eura.

I Španski nogometni savez je kažnjen zbog kršenja FIFA-inih pravila i to kaznom odi 500.000 švicarskih franaka.

Izvor: Agencije