Ne blijede sjećanja na Hillsborough

U Liverpoolu se obilježava 25. godišnjica tragedije u kojoj je na stadionu Hillsborough poginulo 96, a povrijeđeno više od 700 navijača. 

Ovaj događaj tokom godina doveo je do velikih promjena u engleskom nogometu, ali porodice žrtava još nisu dobile odgovor na pitanje ko je kriv za tragediju, izvijestio je novinar Al Jazeere Barnaby Phillips.

Nogomet i Liverpool su nerazdvojivi. U gradskom muzeju slavi se duga i bogata nogometna historija, ali i čuva uspomena na žrtve jezivog događaja koji se desio 15. aprila 1989. godine.

Desetine navijača Liverpoola su tog dana izgubile život u naguravanju. Utakmica je počela, ali iza jednog od golova nešto je krenulo naopako.

Tribine na kojima su se nalazili navijači Liverpoola bile su pretrpane. Kad je naguravanje počelo, nisu mogli pobjeći zbog ograda koje su tada bile uobičajene na engleskim stadionima.

Igrači i policajci pokušavali su da shvate šta se dešava.

Među 96 poginulih bio je Michael Kelly. Imao je 38 godina, a da je danas živ imao bi 63. Njegov mlađi brat Stephen kaže kako je gubitak brata na mnoge načine definirao njegov život.

Traženje odgovora

“Još ne znam kako je moj brat poginuo, ne znam zašto, niti ko je odgovoran. Želim čuti odgovore na ta pitanja. Čak i ako bude potrebno još 25 godina, borit ću se za to”, poručio je Stephen Kelly.

Dodao je: “Ove ptice predstavljaju feniksa koji se diže iz plamena. Ako pažljivo pogledate cijeli spomenik, vidjet ćete 96 ptica koje lete prema nebu.”

“Hillsborough je dio identiteta Liverpoola, zbog bola koji su pretrpjele porodice žrtava, ali i zbog opće percepcije da se cijela istina još nije saznala, da zvaničnici nisu bili pravedni prema gradu, kao ni prema navijačima Liverpoola”, izvijestio je Phillips.

Akademik i pisac Rogan Taylor proučava nogomet. Kaže da je Hillsborough zaslužan za mnoge promjene u nogometu – stadioni su dobili sjedišta zbog sigurnosti, cijene su veće nego ranije, došli su strani igrači i ljubitelji širom svijeta prate engleski nogomet na televiziji.

Taylor je rekao: “Monetizacija igre, njena televizualizacija, socijalno raslojavanje i buržoazifikacija. Karakter ovog sporta se promijenio, kad je riječ o onima koji ga prate, ali u značajnoj mjeri i o onima koji se njime bave”.

Liverpool se ne predaje. Njegovi čuveni dokovi počeli su propadati nakon nestanka Britanskog carstva, ali pretvoreni su u turističku atrakciju.

Hillsborough je bio težak udarac, ali i događaj koji je zbližio ljude i ojačao osjećaj solidarnosti, koji gradu pomaže da se oporavi.

Izvor: Al Jazeera