Michael Phelps se vraća takmičenjima

Phelps je najveći uspjeh u karijeri ostvario na Igrama u Pekingu 2008, kada je osvojio osam zlatnih medalja (EPA)

Najuspješniji sportista u historiji olimpijskih igara, američki plivač Michael Phelps, objavio je da se vraća takmičenjima krajem ovog mjeseca.

Phelps, koji u svojoj kolekciji ima čak 22 medalje s najvećih svjetskih sportskih događaja, od toga 18 zlatnih, takmičit će se na mitingu “Arena de Mesa”, koji će se održati od 24. do 26. aprila u američkoj saveznoj državi Arizoni, objavio je Američki plivački savez.

Phelps se nije takmičio od augusta 2012. i Olimpijskih igara u Londonu, na kojim je osvojio četiri zlatne i dvije srebrne medalje, a od novembra prošle godine ponovno je u programu Američke antidopinške agencije, čime je dao naslutiti kako namjerava nastupiti na OI u Rio de Janeiru 2016.

Bob Bowman, Phelpsov dugogodišnji trener, kazao je u ponedjeljak za AP da će Phelps učestvovati na tri takmičenja – 50 i 100 metara slobodnim stilom, te 100 metara leptir.

“Ne bih rekao da je riječ o potpunom povratku”, kazao je Bowman.

Dodao je da je Phelps “prilično daleko” od vrhunske forme. Trenira od ponedjeljka do petka sa Bowmanovim timom u Plivačkom klubu Sjeverni Baltimore.

“Od septembra se vratio u prilično dobru kondiciju”, rekao je trener. “Može se nadmetati i sigurno se neće osramotiti. U dovoljno dobroj formi je da se takmiči u plivanju.”

Razne obaveze

Phelps se zarekao da neće plivati u svojoj trećoj deceniji. Od odlaska u plivačku penziju prije dvije godine, bio je zauzet lancem škola plivanja, fondacijom fokusiranom na sigurnost u vodi i sponzorskim promocijama.

Posvetio je mnogo vremena golfu i učestvovao u televizijskom programu sa poznatim trenerom Hankom Haneyjem.

Njegov tim ne želi skretati pažnju na Phelpsov povratak.

“Mislim da zaista uživa”, rekao je Bowman. “Uživa u treningu i u dobroj je kondiciji. On samo na neki način želi da vidi gdje se nalazi, kada je riječ o formi. Ovo je više zabave radi. Bilo je lijepo za mene da ga vidim kako pliva samo zbog užitka.”

U Mesi će Phelps prvog dana plivati 100 metara slobodnim stilom i 100 metara leptir u preliminarnom takmičenju. U slučaju da se kvalificira, odlučit će u kojoj utrci će se takmičiti u večernjem finalu, rekao je Bowman. Zatim će narednog dana plivati 50 metara slobodnim stilom i možda će plivati 50 metara leptirom “samo zbog zabave”, dodao je trener.

Phelps će se držati kratkih utrka i nekih štafeta, umjesto dugih individualnih mješovitih stilova, koje je plivao tokom vrhunca svoje karijere.

“On ovo zaista radi zato što to želi, uopće nema pritiska izvana”, rekao je Bowman.

Olimpijka Jessica Hardy, koja će se takmičiti u Mesi, rekla je da su mnogi plivači iznenađeni viješću o Phelpsovom povratku.

“Prilično je krio vijest”, rekla je AP-u. “Čak i ako nije na vrhuncu svojih mogućnosti, ovo je odlično za sport i za svakog sportistu pojedinačno, da ima priliku učiti od njega. Mislim da niko ne želi vršiti pritisak na njega. Ostvario je, u principu, sve što se moglo ostvariti. Odlično je da se vidi šta još može da učiniš.”

Prijava na turnire

Phelps se već prijavio za preostala Grand Prix takmičenja u Charlotteu u maju te u Santa Clari u junu, iako je Bowman kazao da još nije donesena odluka hoće li se takmičiti.

Ovisno o njegovim početnim rezultatima, Phelps bi se mogao nadmetati na američkom Državnom prvenstvu u augustu u Irvingu, kada će se birati timovi za Svjetsko prvenstvo 2015.

“Ne bih rekao da je to 100 posto u planu”, rekao je Bowman. “Nakon Mese sjest ćemo i razgovarati o tome.”

Phelps je najveći uspjeh u karijeri ostvario na OI u Pekingu 2008. godine kada je osvojio osam zlatnih medalja, čime je postao prvi sportista u historiji, kome je uspjelo osvojiti toliko zlata na istim Igrama.

Osim Phelpsa, na mitingu u Mesi nastupit će i druge američke plivačke zvijezde poput Ryana Lochtea, Katie Ledecky, Nathana Adriana i Natalie Coughlin.

Izvor: Agencije