Bivši igrači tuže NHL zbog povreda mozga

Dan LaCouture pretrpio je potres mozga u tuči i bori se sa glavoboljama, razdražljivošću, osjetljivošću na svjetlo i depresijom (EPA)

Devet bivših igrača sjevernoameričke hokejaške lige (NHL) podnijelo je sudsku tužbu, optužujući ligu da ih je izlagala “prijetećem riziku od povreda glave, koji je doveo do dugotrajnih zdravstvenih problema”.

Ovo je druga tužba bivših igrača NHL-a protiv najjače hokejaške lige na svijetu, u kojoj se tvrdi da ona nije učinila dovoljno kako bi se spriječili brojni potresi mozga.

“NHL nije institucionalizirala protokole koji bi zaštitili igrače od zadobijanja povreda glave tokom treninga ili utakmica”, stoji u tužbi igrača, među kojima je većina imala ulogu “enforcera”, odnosno igrača koji su tokom karijere dobili više kaznenih minuta nego što su upisali golova i asistencija.

Zajednička tužba, podnesena Saveznom sudu u New Yorku, mogla bi pojačati pritisak na NHL, koji su u novembru tužila desetorica bivših igrača. Oni su tvrdili da je NHL znao ili bi trebao znati da ponovljeni udarci u glavu mogu oštetiti mozak.

Tokom posljednjih sezona NHL je pokušao smanjiti broj udaraca u glavu, zabranjujući 2011. namjerne udarce u glavu, iako neki bivši igrači tvrde kako je taj potez povučen prekasno da bi im pomogao.

Među devet bivših igrača koji su podnijeli tužbu je i Dan LaCouture, koji je odigrao 348 NHL utakmica između 1998. i 2009. godine, a igrao je za Edmonton i Pittsburgh.

Brojni problemi

Prema optužnici, LaCouture je pretrpio potres mozga u tuči. I dalje se bori sa glavoboljama, razdražljivošću, osjetljivošću na svjetlo i depresijom.

Dan Keczmer, Jack Carlson, Richard Brennan, Brad Maxwell, Michael Peluso, Tom Younghans, Allan Rourke i Scott Bailey su, također, među onima koji su podnijeli tužbu.

U optužnici je navedeno da je NHL, za razliku od drugih elitnih organizacija, kao što su evropske lige, “njegovao i promovirao izuzetno fizičku igru hokeja na ledu”.

Predstavljajući i promovirajući izuzetno nasilan proizvod, NHL “nije upozorio i nastavlja da ne upozorava svoje igrače na te rizike i na posljedice trauma glave, prikrivajući ključne naučne informacije i anegdote od svojih igrača”, tvrde podnositelji tužbi.

“Naime, uprkos činjenici da NHL-ov nasilni dizajn igre izaziva povrede glave, uključujući potres mozga, NHL nije upozorio i dalje ne upozorava svoje igrače na rizik po zdravlje i devastirajuće i dugotrajne negativne posljedice po zdravlje”, navedeno je u tužbi.

Tužba ponesena Okružnom sudu u Južnom okrugu New York izazvala je čuđenje kod nekih, zbog brojnih grešaka u optužnici, uključujući izjavu da je hokejaška legenda Gordie Howe preminuo 2009. godine od degenerativne bolesti mozga.

Ustvari, tada je preminula Colleen Howe, supruga danas 86-godišnjeg Gordieja Howea, koja je umrla od Pickove bolesti, progresivne vrste demencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO