EL: Rakitić strijelac, Sevilla u polufinalu

Pirlo je postigao prvi gol za Juventus (AP)

Nogometaši Seville, Juventusa, Benfice i Valencije izborili su plasman u polufinale Evropske lige.

Sevilla je nadoknadila pogodak zaostatka iz prve utakmice, deklasiravši na Sanchez Pizjuanu Porto 4-1, a prvi pogodak za andaluzijsku ekipu zabio je Ivan Rakitić.

Juventus je nakon pobjede u Lyonu 1-0 u uzvratu u Torinu slavio 2-1, dok je Benfica pobjedama 1-0 i 2-0 slavila protiv AZ Alkamaara.

Pobjeda ‘Stare dame’

Sevilla je u furioznih pola sata postigla tri gola i slomila Porto, načinivši veliki korak prema polufinalu. Mrežu portugalskog sastava načeo je hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić iz jedanaesterca u petoj minuti. Bio je to njegov 15. pogodak ove sezone u svim takmičenjima, a ima i 11 asistencija. 

Juventus je u Torinu pobijedio Lyon 2-1, nakon što je u prvom dvoboju slavio 1-0. “Stara dama” je povela sjajnim pogotkom Andrea Pirla iz slobodnjaka u 4. minuti, a izjednačio je Briand u 18. minuti. Pobjednika je odlučio gol Marchisia u 68. minuti. Na putu do gola lopta je pogodila Umtitia i prevarila golmana Lopesa.

Benfica je polufinale izborila sa dvije pobjede protiv AZ Alkmaara. Nakon 1-0 u Holandiji, Portugalci su u Lisabonu slavili 2-0, a oba gola je zabio Rodrigo (39’, 71’).

Posljednji putnik polufinala, u meču između Valencije i Basela, bio je poznat tek nakon produžetaka.

Basel je u prvom susretu slavio 3-0, a Valencija je istim rezultatom uzvratila na Mestalli. 

Pogodak za 4:0 je za Valenciju postigao Francisco Alcacer u 113. minuti, da bi u 118. Bernat potvrdio pobjedu i postavio konačnih 5:0.

Žrijeb parova polufinala Evropske lige je u petak, 11. aprila u Nyonu.

Termini polufinalnih susreta su 24. aprila i 1. maja, a finale je 14. maja u Torinu.

Izvor: Agencije