Kada golgeter navuče golmanske rukavice

'Mačka' je jedan od nadimaka Johna O'Sheaja, koji je dobio upravo zbog svojih golmanskih bravura (Getty Images)

Kao što svaki ljubitelj “najvažnije sporedne stvari na svijetu” zna, nogometni tim čini 11 članova: 10 “terenaca” i jedan golman. Nije neuobičajeno da se mijenja pozicija igrača prije ili tokom utakmice zbog taktičkih razloga.

Naprimjer, lijevi bek i kapiten njemačke reprezentacije Philipp Lahm nedavno je vrhunski odigrao kao defanzivni vezni, podsjeća portal Svjetske nogometne asocijacije.

S druge strane, svaka prilika u kojoj igrač mora promijeniti dres i navući golmanske rukavice može donijeti neku uzbudljivu, nevjerovatnu ili, u najmanju ruku, čudnu priču. Većina takvih priča ima sličan početak: standardni čuvar mreže ne može nastaviti meč zbog povrede ili isključenja, a tim je ili iskoristio sve izmjene ili nema rezervnog golmana na raspolaganju.

U takvim prilikama “terenac” mora stati između stativa. Portal FIFA-e donosi izvještaj iz svojih arhiva gdje se kriju nevjerovatne priče. S kim je najbolje početi već s najboljim svih vremena: brazilskom legendom Peleom.

Gauchove dvije odbrane

Dok je igrao u Santosu 1963. godine, zamijenio je isključenog golmana Gylmara posljednjih pet minuta duela s Gremiom, a prije toga je postigao “samo” tri gola.

“Nosio je crnu majicu dugih rukava i napravio nevjerovatne odbrane, te uspio sačuvati mrežu. Bio je odličan golman, vrlo gibak, kao da je mogao letjeti”, kazao je njegov saigrač Pepe, koji je postigao četvrti gol u pobjedi Santosa sa 4:3.

U sličnoj situaciji se našao i Niall Quinn aprila 1991. godine. Nakon što je postigao gol za vodstvo Manchester Cityja nad Derby Countyjem, bio je primoran stati na gol tima jer je čuvar mreže “Građana” Tony Coton isključen. Poslije se ustanovilo kako je to bila odlična odluka, jer je Quinn, uz veliki uzvik, odbranio penal i osigurao pobjedu svog tima (2:1).

Godine 2012. Felipe Melo je bio spasitelj Galatasaraya, odbranivši jedanaesterac protiv Elazigspora te sačuvavši prednost od 1:0. Golman tima iz Istanbula Fernando Muslera je tokom meča dobio crveni karton, kao kolege iz prethodna dva primjera.

Prilično dalje od Turske, u Argentini, veznjak Racing Cluba Agustin Pelletieri je, također, odbranio šut sa bijele tačke protiv San Martin de San Juana nakon isključenja golmana, a njegov Racing je na kraju slavio sa 3:1.

“Ako izuzmemo treninge, nikad se nisam našao u ulozi golmana. Da li sam heroj? Apsolutno ne”, kazao je nakon meča.

No, na priču o odbranjenom penalu sigurno bi se nasmijao napadač Palmeirasa Gaucho, koji je 1988. godine, u prvenstvu Brazila, zamijenio na golu Armelina Donizetea Quagliata, a potom odbranio dva penala, i to bez rukavica, i donio pobjedu svom timu nad Zicovim Flamengom.

Fergusonovo iskustvo

“Mačka” je jedan od nadimaka Johna O'Sheaja, koji je dobio upravo zbog svojih golmanskih bravura. Tokom ligaške utakmice njegovog Manchester Uniteda protiv Tottenhama u februaru 2007. godine “Crveni đavoli” su već bili iskoristili sve tri izmjene kada je golmanu Edwinu van der Saru slomljen nos, pa ga je irski bek morao zamijeniti među stativama.

“Bio sam veoma ponosan. Pitao sam Edwina poslije utakmice da li dobija neki bonus kada tokom duela ne primi gol, da podijelimo taj novac”, kazao je Irac, a potom ga je menadžer sir Alex Ferguson prozvao “Mačkom”.

“Mislim da nikada nisam bio u takvoj situaciji tokom karijere menadžera. Jednom mi se desilo, kad sam bio igrač, pa sam bio na golu. Tada smo izgubili sa 0:4, ali sam imao dvije odlične odbrane”, kazao je škotski stručnjak.

Takve situacije dešavaju se često zbog teških povreda. Tokom Chelseajevog meča u Premier ligi protiv Readinga u oktobru 2006. godine, golman Petr Cech je zadobio povredu glave na samom početku meča i iznesen je na nosilima sa terena.

Zamijenio ga je rezervni golman Carlo Cudicini do sudijske nadoknade, kada je i sam morao napustiti igru zbog povrede. Kapiten “Plavaca” John Terry je zauzeo njegovo mjesto, Chelsea je slavio sa 1:0, a v. d. golmana Terry nije morao demonstrirati svoje vještine čuvara mreže.

Koller u timu dana

Ako mislite da je ovo jedinstven slučaj kada su oba golmana napustila meč, varate se. U bundesligaškom duelu Eintrachta iz Frankfurta i Bayerna septembra 1999. godine golman tima iz Minhena Oliver Kahn i njegov zamjenik Bernd Dreher tokom meča su povrijeđeni, i to u razmaku od samo sedam minuta.

Na njihovo mjesto došao je igrač sredine terena Michael Tarnat, a tada su Bavarci gubili sa 0:1.

“Na gol sam jednom stao, a to je bilo u timu igrača mlađih od 13 godina. Bio sam nervozan na startu, a da je Eintracht još koji put bio u napadu, prebrzo bih ostario”, kazao je Tarnat poslije meča, a njegov tim je na kraju slavio sa 2:1.

Bavarski tim se jednom susreo s ekipom na čijem je golu bio igrač iz polja. Gorostasni napadač Borussije iz Dortmunda Jan Koller bio je nerješiva enigma za Bayern cijelih 20 minuta, a on je, jer je tim iskoristio sve tri izmjene, zamijenio tadašnjeg golmana “Milionera” Jensa Lehmana, koji je dobio crveni karton.

Koller je obukao Lehmanov dres i prikazao jednu od najboljih partija koju je prikazao neki od “terenaca” na golu. Njemački magazin Kicker čak je češkog nogometaša stavio u tim dana – i to kao golmana.

Postoji još veliki broj drugih primjera kada su se ovakve zgode dešavale i iza svake ima neka neobična priča.

Izvor: FIFA