Roma predstavila stadion od milijardu eura

Klub će osigurati sve potrebne finansije za izgradnju stadiona (AP)

Vlasnici italijanskog prvoligaša Rome predstavili su u srijedu prijedlog za novi stadion vrijedan milijardu eura, čija bi izgradnja trebala biti gotova 2016. godine

Stadion, koji će biti smješten u Tor di Valleu, jugozapadno od Rima, imat će 52.500 mjesta, a kapacitet će moći biti povećan na 60.000 mjesta, te će koštati 300 miliona eura, izjavio je predsjednik Rome James Pallotta.

Zajedno s potrebnom infrastrukturom, izgradnja stadiona će koštati do milijardu eura, dodao je.

“Odmah smo rekli da nećemo tražiti ni euro od Rima ili od Italije”, nastavio je Pallotta, istaknuvši kako će klub osigurati sve potrebne finansije.

Turistička ponuda

Ocjenjujući da je sadašnji stadion na kojem Roma igra, stadion Olimpico, kojeg dijeli s Laziom, “dao svoje”, dodao je da će novi stadion ponuditi niz mogućnosti za organiziranje koncerata i drugih zabavnih događaja, te tako klubu omogućiti dodatne prihode.

“Taj će kampus biti aktivan sedam dana u sedmici, s ponudom trgovina, restorana, zabave, sporta i primat će Rimljane i druge goste iz cijelog svijeta 365 dana godišnje”, naglasio je.

Osim toga, novost je da će gledatelji biti udaljeni samo nekoliko metara od terena, za razliku od stadiona Olimpico, gdje atletska staza dijeli navijače od nogometaša.

“Navijači Rome zaslužuju svoj stadion”, rekao je kapiten Rome Francesco Totti za zvaničnu internetsku stranicu stadiona.

“Nešto lično, što im pripada. Stadion od kojeg će vas biti strah”, dodao je.

Roma je do sada osvajala naslov italijanskog prvaka tri puta, bila je finalist kupova Evrope 1984. godine, a Italijanski up je osvojila devet puta.

Izvor: Agencije