Za obnovu Camp Noua 600 miliona eura

Broj mjesta na Berceloninom stadionu bio bi povećan na 105.000 i dobio bi krov (Getty Images)

Stadion Camp Nou, inauguriran 1957. godine, nije više dovoljan za potrebe Barcelone, smatra sadašnja uprava kluba, koja se sprema svojim članovima, “sociosima”, ponuditi na glasanje prijedlog obnove vrijedan 600 miliona eura, kako bi katalonski klub do 2021. godine imao moderan stadion.

Prema postojećoj dokumentaciji, broj mjesta na Berceloninom stadionu bio bi povećan na 105.000, sa sadašnjih 99.000, a stadion bi dobio i krov.

Rubovi stadiona bi bili premodelirani i “mini Estadi”, mali stadion, pripojen Campu Nou, na kojem se igraju utakmice rezervne ekipe, trebao bi biti srušen u korist palate sporta sa 10.000 do 12.000 mjesta, namijenjene za košarkaški tim, također jednu od najboljih ekipa u Evropi.

“Imamo sreću da u centru grada raspolažemo sa 20 hektara terena, na kojem imamo puno sportskih objekata koje želimo poboljšati”, izjavio je predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu.

“Istaknuli smo potrebu da se poboljšaju dijelovi stadiona kako bi se poboljšao pristup i kako bismo raspolagali modernim stadionom, pokrivenim stadionom, gdje se ‘sociosi’ ne bi mučili kada pada kiša.”

‘Porodično ime’

Starost sadašnjeg Camp Noua, od kojeg 40 posto strukture nije mijenjano od izgradnje, veliki je nedostatak u usporedbi s Barcinim suparnicima.

Za finansiranje projekta Barca računa iskoristiti vlastita sredstva (200 miliona eura), bankovni kredit (200 miliona eura) i uzimanje partnera, koji bi dao ime stadionu.

“Naša je ideja da Camp Nou ima ‘porodično ime’. Tako bismo pridonijeli finansiranju projekta”, dodao je Bartomeu.

Gotovo 164.000 članova kluba, “sociosa”, pozvano je na glasanje 5. aprila, kada će se biti održan referendum o obnovi, koja bi mogla trajati od 2017. do 2021. godine.

Izvor: Agencije