Širiću četiri godine za ‘pošteno suđenje’

Bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željko Širić nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora te mu je izrečena zabrana obavljanja rada u nogometu u trajanju osam godina od pravomoćnosti presude u slučaju u kojem je bio optužen za korupciju u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi (HNL).

U istom procesu, koji se vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu, nekadašnji tajnik NK “Karlovac” Neven Šprajcer nepravomoćno je osuđen na 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine.

Sutkinja Mihaela Grahovac je u obrazloženju presude navela kako nije sporno da je Širić, kao povjerenik za suđenje, član Komisije za suce i jedan od čelnika HNS-a određivao i utjecao na izbor sudaca koji će suditi u HNL-u.

Širić nije došao na izricanje presude.

Pouzdanik USKOK-a

Ključni dokaz na suđenju, koje je bilo epilog najveće afere koja je potresla hrvatski nogomet, bio je iskaz bivšeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša, koji je ranije na sudu posvjedočio da je u ulozi pouzdanika USKOK-a Širiću platio 30.000 eura za „pošteno suđenje“.

Tužiteljstvo je to svjedočenje ocijenilo logičnim, životnim i potkrijepljenim dokazima, dok je obrana ustvrdila da je Maleš prvi kontaktirao i na taj način poticao Širića.

Također, Tužiteljstvo je smatralo kako tajno snimljeni razgovori potvrđuju da je Širić od Maleša tražio novac za koji bi on i bivši nogometni sudac i dužnosnik Stjepan Djedović osigurali Hajduku pošteno nogometno suđenje.

Djedović je u ovom postupku također bio optužen, ali mu je postupak razdvojen nakon pretrpljenog moždanog udara.

Uz Širića je na optuženičkoj klupi bio i bivši tajnik NK “Karlovac” Neven Šprajcer, koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, a njega se teretilo da je sa Širićem dogovorio da njegovom klubu za mito također osigura „pošteno“ suđenje.

Nastavak akcije ‘Offside’

Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bilo je nastavak antikorupcijske akcije „Offside“, u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica.

Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba “Croatia Sesvete”, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima.

Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s USKOK-om, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica – bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i predsjednik Sudijske komisije uhapšeni su pod sumnjom da su primili mito kako bi utjecali na suđenje na najmanje jednoj utakmici Hrvatske nogometne lige.

09 Dec 2011
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO