Mamić: Nikada neću napustiti Dinamo

Prošle sedmice Mamić je rekao da će ovog ljeta napustiti klub, jer neće imati izbora (Goran Stanz / Pixsell)

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić izjavio je u ponedjeljak da nikada neće napustiti zagrebački klub, komentarišući tako inicijativu bivših igrača koji žele demokratsko uređenje kluba i izbor uprave po pravilu “jedan član – jedan glas”.

“Nikad neću otići iz Dinama! Mogu otići jedino ako to legalno odluče organi kluba i ako se uspješno provede privatizacija kluba. Dinamo mora hitno otići u privatizaciju, ali, poznajući mentalitet, mislim da nema šanse da to provedemo. Nemojte očekivati da odem iz Dinama, otići ću samo ako se pojavi pojedinac koji će to tražiti od mene ako se privatizira klub”, kazao je Mamić na konferenciji za novinare.

Incident u Splitu

Zdravko Mamić je za vrijeme utakmice Hajduk-Dinamo u subotu dobio udarac u glavu, te je protiv njega podnesena krivična prijava zbog naguravanja s legendom Hajduka Ivom Begom.

“Naš dolazak u Split na bilo koju utakmicu posljednjih nekoliko sezona je jednak odlasku u koncentracijski logor. Čuva nas više od tisuću policajaca, ne možemo se slobodno kretati. Kada želimo napustiti hotel, kažu nam da izlazimo na vlastitu odgovornost. Inače, što se Poljuda tiče, ovo je četvrti put da sam fizički napadnut u svečanoj loži kao izvršni predsjednik Dinama”, rekao je Mamić.

“U 62. minuti sam nakon grubog previda suca reagirao i odmah su počeli bijesno vikati prema meni. Jedina obrana je bila da sam digao ruke u zrak kao pobjednik. Kada je Halilović zabio drugi gol, krenuo sam prema bijelom salonu, što mi je jedino normalno. Na putu napada me Bego, kreće šakom na mene i dolazi policija. U tom sam trenutku dobio udarac šakom u potiljak i gotovo sam izgubio svijest. Što sam napravio? Jer sam digao ruke zbog Dinamove pobjede! Zamislite da sam u samoobrani nokautirao tog čovjeka?”, pojasnio je Mamić.

“Tragično je da nam se nitko od službenih osoba iz Hajduka nije došao ispričati”, dodao je.

Direktor Dinama Tomislav Svetina, koji je rekao kako čelnici Dinama svojom gestom ili povikom nisu nikoga izazivali te je ponovio da su na Poljudu imali loš tretman.

“Hajdukovoj delegaciji se nikada ništa nije dogodilo u Maksimiru i ne napada ih se verbalno kada slave gol”, dodao je, pitajući se tko treba odgovarati za cijelu situaciju u Splitu. “Treba odgovarati organizator. Uvjeti za igru su bili neregularni”.

“Sada čekamo ispriku Hajduka, a nakon toga sankcije HNS-a prema Hajduku”, zaključio je Svetina.

Ta konferencija organizovana je istovremeno kada i konferencija inicijative “Za naš Dinamo”, na kojoj su se pojavila bivša četiri kapetana zagrebačkog kluba – Igor Bišćan, Darijo Šimić, Tomislav Šokota i Silvio Marić.

Stav bivših kapetana

Mamić je za sve optužio još jednog bivšeg Dinamovca Zvonimira Bobana, rekavši da je on “idejni arhitekt cijele priče”.

Na konferenciji inicijative “Za naš Dinamo” Šimić, Bišćan, Šokota i Marić rekli su da osjećaju moralnu odgovornost prema Dinamu.

Na pitanje stoji li iza njihove akcije Zvonimir Boban, Šimić je rekao: “Mi smo ovo počeli, nadam se da će se ostali priključiti. Prosinečki je svoje rekao, nadam se da će nam i ostali pružiti podršku.”

“Želimo povratak navijača i simpatizera, povratak poštenog i transparentnog rada i povratak gospodskog kluba. Želimo demokratski Dinamo, da se predsjednik bira po načelu ‘jedan član – jedan glas’. Dugo smo šutjeli, no sada je pravo vrijeme da izrazimo ono što nas muči i da pokažemo što osjećamo prema klubu našeg djetinjstva”, kazao je Šimić.

Igor Bišćan je pojasnio kako iza njih ne stoji nikakva politička stranka ili institucija.

“U klubu vladaju sukob interesa, netransparentnost, diskriminacija i primitivizam. Za sve to je odgovorno vodstvo kluba. Izgubili su povjerenje navijača.

Tako više ne ide, mora doći do promjene u klubu, a demokratski izbori su jedino logično i pošteno rješenje,” naglasio je Bišćan.

Tomo Šokota je naglasio kako je Dinamo bio klub naroda, ponosa i prkosa, a danas je postao “klub jedne obitelji i privatnog interesa”.

Šokota je dio karijere proveo u lisabonskoj Benfici, koja ima najviše članova na svijetu, gotovo 220.000, pa je kazao kako je portugalski velikan idealan primjer kako bi i Dinamo trebao funkcionirati.

“Dinamo je bolestan. Dugo smo šutjeli, no osjetili smo da trenutak da se skupimo. Medveščak je pozitivni primjer vođenja kluba. Navijača ima, Zagreb je nogometni grad. Navijače samo treba pozvati da se vrate na tribine. Klub treba vratiti narodu i navijačima”, poručio je Šokota.
Marić je dodao kako je sramota što se posljednjih godina događa u klubu, pa sada ispada da prvi strijelac kluba Igor Cvitanović nikada nije igrao za Dinamo.

“Pozivamo sportaše, bivše igrače, navijače da se učlane u klub. Nema predaje – idemo do kraja”, poručio je Marić.

“Izbori se moraju provesti. Ja se nadam da je to Upravi i Skupštini kluba jasno. Sudstvo je donijelo takvo rješenje”, kazao je Šimić, dok je Bišćan nastavio: “Apelirat ćemo na sve institucije da se primijeni ovo zadnje rješenje Sportske inspekcije. Apeliramo na zdrav razum i da se poštuje statut kluba.”

Šokota, Marić, Bišćan, Šimić su naglasili kako se ne boje nikakvih prijetnji, jer su u cijelu akciju krenuli svojim poštenjem i srcem.

Na pitanje jesu li svjesni kako Mamić nikada neće svojevoljno raspisati izbore, Šimić je kratko odgovorio: “Mi se ne zamaramo s time. Znamo kako su diktatori završavali kroz povijest”, zaključio je Šimić.

Mamić ranije najavio odlazak

Prošle sedmice, na redovnoj skupštini kluba, Mamić je otkrio kako su „Modri“ u protekloj godini bili u minusu najmanje milion eura. Požalio se kako je „cijela država u lovu na jedan klub i jednog čovjeka“, te najavio mogući odlazak iz Dinama.

Mamić je poručio kako ne želi da klub bude talac navijača, niti da on bude “grobar hrvatskog fudbala”.

„Neću dozvoliti da Dinamo bude talac navijača. Dinamo će izbaciti iz Europe poviče li netko ‘Mamiću, cigane!’, a ja to neću dozvoliti. Dinamo će izbaciti iz Europe zbog tog rasizma i uvreda na koje nitko ne reagira, a da to izbjegnemo ja ću otići. Nisam htio otići ranije zbog Dinama, a kad ja odem i znajući naš mentalitet – ‘Kaj bu, bu’ – Dinamo će imati slobodan pad“, rekao je Mamić.

U istom tonu dodao je: „Svi su protiv nas – od medija do vlasti. Ni nemam drugi izbor nego da odem. Otići ću ovo ljeto, jer neću imati izbora.“

Izvor: Al Jazeera i agencije