Messi najbolji strijelac Barce svih vremena

Messi je najbolji Barcin strijelac u svim takmičenjima zajedno, zatim u Primeri te u evropskim kupovima (EPA)

Argentinac Lionel Messi je postao najbolji strijelac Barcelone svih vremena, nakon što je u utakmici protiv Osasune (7:0) u nedjelju navečer postigao tri pogotka.

Messi je u dresu Barcelone postigao ukupno 371 gol, a rekord je srušio kada je postigao svoj drugi gol na utakmici u 63. minuti.

Argentinac je prvi gol postigao u 18. minuti za vodstvo od 1:0, a upisao se na listu strijelaca i u 88. minuti, kada je postigao šesti gol na utakmici.

Messi je preskočio Paulina Alcantaru, koji je od 1912-16. te od 1918-27. postigao ukupno 369 golova.

Argentincu su za 371 gol bile potrebne 453 utakmice, dok je Alcantara postigao 369 golova u 357 utakmica.

Na trećem mjestu najboljih klupskih strijelaca je Josep Samitier sa 333 gola.

Drugi u Kupu Kralja

Messi je najbolji Barcin strijelac u svim takmičenjima zajedno, zatim u Primeri te u evropskim kupovima.

No, Argentinac još uvijek nije najbolji klupski strijelac u Kupu Kralja.

Do sada je Messi postigao 29 golova u Kupu, dok je Josep Samitier bio strijelac čak 65 golova u tom takmičenju.

Barcelona je, nakon 28 odigranih kola u Primeri, trenutno treća na tabeli sa 66 bodova, četiri boda manje od prvoplasiranog Real Madrida te jedan bod manje od drugoplasiranog Atletico Madrida.

Messi je ponovio da ga ne interesiraju medijske spekulalcije i da želi do kraja karijere braniti boje aktuelnog prvaka Španije.

“Dokle god me ljudi budu željeli, ja ću ostati ovdje. Moja namjera je da karijeru završim u dresu Barcelone”, rekao je on španskim novinarima poslije obaranja rekorda.

‘Potjera’ za Raulom

Posljednjih mjeseci pojavile su se spekulacije da bi Argentinac mogao na kraju sezone napustiti Barcu, zbog navodnih nesulgasica s rukovodstvom kluba.

Messi je dodao da još postoje šanse da Katalonci odbrane titulu, iako zaostaju četiri boda za vodećim Realom, s kojim se sastaju sljedećeg vikenda u “El Clasicu”.

“Nadam se da možemo ponoviti dobru igru. Znamo da će biti teško na ‘Santiago Bernabeu’ [u Madridu], ali mi ćemo se potruditi da se za titulu borimo do kraja”, poručio je Messi.

Poslije obaranja novog rekorda, Messiju predstoji da “skine” Raula sa pozicije najboljeg strijelca u historiji Lige prvaka.

Raul je u dresu Reala i Schalkea 04 postigao 71 gol u elitnom takmičenju, a Messi je do sada bio strijelac četiri gola manje.

Izvor: Agencije