Vaterpolo klub Partizan pred bankrotom

Jedan od najtrofejnijih klubova na svijetu, vaterpolo klub Partizan, nalazi se pred bankrotom. Dug kluba dostiže 700 tisuća eura.

U Upravi kažu da im država i grad Beograd, unatoč obećanjima, nisu isplatili novčanu pomoć.

Bivši vaterpolisti ovog kluba kažu da je VK Partizan brend koji se nikako ne smije pustiti niz vodu.

Trening prvog tima Partizana. Dvadeset godina je njihov prosjek. Ravnopravno se nose s najjačim klubovima u Europi.

Moguće istupanje iz Lige prvaka

U trofejnoj sali više nema mjesta ni za jedan pehar. Međutim, klub je u teškoj financijskoj situaciji.

Predsjednik Aleksandar Šoštar kaže da su u posljednje četiri godine smanjili plaće i troškove generalno, kako bi škola Partizana mogla nastaviti s radom.

“Što se tiče duga, on je isti i kao pre tri-četiri godine i to samo iz razloga što smo mi potpuno oborili budžet same ekipe, jer da nismo oborili budžet same ekipe onda bi ova priča bila pre dve godine. Ta cifra je negde između 600 i 700 hiljada evra”, kaže Šoštar.

Crno-bijeli su prije nekoliko dana najavili moguće istupanje iz Lige prvaka, iako su na korak od plasmana na završni turnir.

Obećanja za pomoć stizala su sa svih strana, ali im se već šest mjeseci nitko ne javlja.

“U vaterpolo klubu Partizan kažu da država nije ispoštovala dogovor o pomoći ovom klubu. U Partizanu kažu da im je potrebno blizu 100 hiljada evra kako bi nastavili takmičenja, kako u domaćem prvenstvu tako i u Ligi šampiona”, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Niko da ih primi ni na razgovor

Šoštar kaže da je pomoć tražio i kod javnih poduzeća. Međutim, nitko iz menadžmenta se nije udostojio ni da ih primi na razgovor. 

“Znači, apsolutno ne možemo da dođemo na razgovor, a tamo gde sam ga imao to je možda zadnji put bilo pre 4-5 meseci, gde nam je rečeno da će nam biti javljeno. Nikada nam ništa nije bilo javljeno i moje zvanje sekretarica svakodnevno, što je normalno, pa stalno prolongiranje sutra, sutra, sutra, sutra”, kaže Šoštar.

Teška financijska situacija odrazit će se na vaterpolo u Srbiji, samim tim i na sport uopće, kaže bivši vaterpolist Partizana Mladen Manojlović.

Partizan je brend, koji ne donosi samo medalje, već brine o djeci, uči ih sportu i zdravim navikama.

“Vaterpolo nacija smo i uvek bili i uvek ćemo biti i kako god da se okrene ovo je sport za koji smo jedino sigurni svi ovde u ovoj zemlji da kada pošaljete dete na vaterpolo, da znate da to dete neće žudeti za novcem, već će juriti da postane vaterpolista, jurit će za pobedama, jurit će za medaljama, jurit će da promoviše ovu zemlju tamo negde u svetu. To je Partizan davao”, kaže Manojlović.

Igrači Partizana koji su igrali u reprezentaciji desetljećima donose medalje s Olimpijada, svjetskih i europskih prvenstava.

Partizan je 25 puta bio prvak države, 23 puta pobjednik Kupa, a prvak Europe čak sedam puta.

Izvor: Al Jazeera