Jarni: Vrijeme je da titula dođe na Koševo

Jarni: Imali smo četiri dosta jake utakmice u Antaliji, rezultat nije bio u prvom planu (Anadolija)

Premda se mnogi stanovnici Bosne i Hercegovine žale na vremenske uvjete, neobično visoke temperature za ovo doba godine, jednoj kategoriji, ipak, one pašu, a to su nogometaši bh. klubova koji se pripremaju za nastavak sezone u prvenstvu, odnosno Premijer ligi.

Najviše pažnje u posljednje vrijeme privlači klub Sarajevo iz glavnog grada BiH, jer je većinski vlasnik upravljačkih prava postao Malezijac Vincent Tan, a za šefa struke postavljen je proslavljeni hrvatski nogometaš Robert Jarni.

Također, stiglo je dosta novih igrača. Tako su na posudbu došli 21-godišnji golman Matej Delač iz engleskog Chelseaja i igrač sredine terena Mato Jajalo (25) iz njemačkog Kolna. Potpis na stalni ugovor, između ostalih, stavili su Germain Kouadio iz Obale Slonovače, Krste Velkoski iz Makedonije, Crnogorac rodom iz Srbije Miloš Stojčev…

Nogometaši i trener Jarni trenutno se nalaze u Čitluku u drugoj fazi priprema, a glavni strateg bordo-tima je veoma zadovoljan dosadašnjim tokom priprema.

Nema vremena za šetnje

Jarni je početkom decembra prošle godine potpisao ugovor za Sarajevo u trajanju od 18 mjeseci. Ističe kako nema previše slobodnog vremena u glavnom gradu BiH.

„Moja svakodnevnica su treninzi ujutro i popodne, tako da nemam previše vremena za šetnje po gradu. Maksimalno sam koncentriran na ekipu kako bi što spremnije i što bolje sačekali nastavak prvenstva.“

“Hvala Bogu, sve prolazi ok. Imali smo dobro vrijeme u Antaliji, uspjeli smo realizirati kompletan plan priprema”, kazao je Jarni u razgovoru za Al Jazeeru Balkans.

“Ovakvo vrijeme nam je dobrodošlo, nije bilo kiše, pa smo mogli napraviti sve što smo planirali.”

Pripremne utakmice

Nogometaši Sarajeva su na pripremama u Turskoj zabilježili dva poraza i dvije pobjede. Prvaci Južne Koreje i Srbije, Pohang Steelers i Partizan, upisali su pobjede od 0:2 i 0:1. Bordo-tim je slavio protiv ukrajinskog Metalurga (2:1), te gruzijskog kluba Dila Gori (1:0).

“Imali smo četiri dosta jake utakmice u Antaliji. Rezultat nije bio u prvom planu, bitnije je bilo da su momci sve ono što smo ispravljali i uigravali na treninzima pokušali provesti i na utakmici. Iz utakmice u utakmicu bilo je puno bolje, tako da sam jako zadovoljan”, istakao je Jarni.

Tim sa Koševa doveo je nekoliko novih igrača, te su pripreme dobrodošle za upoznavanje ekipe.

“Definitivno je došlo dosta novih igrača, ali je riječ o igračima koji imaju kvalitetu i koji su veoma brzo shvatili sve ono što sam im govorio i način na koji želimo da igramo. S te strane nije bilo problema. Još neke detalje da poradimo u ovih desetak dana i da sve to što smo uradili prenesemo na teren kada počne prvenstvo”, kaže hrvatski strateg.

Dodaje kako će sa ovim kadrom pokušati završiti sezonu i da Sarajevo bude “prvo koje će presjeći vrpcu” na finišu premijerligaške utrke.

“Fantastičan posao”

Na pitanje o očekivanjima u nastavku Premijer lige Jarni direktno odgovara:

“Nema se što govoriti o očekivanjima. Znamo da je Sarajevo najveći klub u Bosni i Hercegovini, sa najvećom tradicijom i da je već sedma godina kako nije osvojeno prvenstvo. Mislim da je vrijeme da osvojimo taj pehar.”

Trenutno na tabeli Premijer lige BiH vodi veliki gradski rival i branitelj naslova najboljeg Željezničar, koji je u 19 odigranih duela sakupio 38 bodova. Sarajevo je drugoplasirano sa dva boda manje, a isto toliko ima “viška” u odnosu na tri pratitelja – Široki Brijeg, mostarski Zrinjski i Borac iz Banje Luke.

“Tu su tri-četiri ekipe koje će se boriti za vrh, ali se ne bih zamarao drugim ekipama. Ja gledam samo svoj tim i momci su uradili fantastičan posao tokom priprema. Mislim da samo trebamo nastaviti ovako, da u Prvenstvu napravimo sve što smo napravili na pripremama i mislim da neće biti problema”, zaključio je Jarni.

Izvor: Al Jazeera