Stochu i drugo zlato u skijaškim skokovima

Poljak Kamil Stoch osvojio je i drugu zlatnu medalju u skijaškim skokovima na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, nakon što je pobijedio i na “velikoj” skakaonici.

Drugo mjesto pripalo je japanskom veteranu Noriakiju Kasaiju, koji je do olimpijskog srebra došao u svojoj 42. godini.

Još jednu medalju, ovaj put brončanog sjaja, osvojio je mladi Slovenac Peter Prevc. Na “maloj” skakaonici bio je drugi.

Trojica osvajača odličja tim su rezultatom samo potvrdili odličnu formu ove sezone, budući da i u Svjetskom kupu zauzimaju prve tri pozicije.

Anni Fenninger zlato u superveleslalomu

Austrijanka Anna Fenninger osvojila je naslov olimpijske pobjednice u superveleslalomu na Igrama u Sočiju, a za najveći uspjeh u karijeri stazu “Rosa Hutor” svladala je za 1:25.52 minute.

Mlada Austrijanka, koja ima naslov svjetske prvakinje u superkombinaciji od prije tri godine, bila je 55 stotinki brža od srebrne Njemice Marije Hoefl-Riesch, te 66 stotinki od brončane sunarodnjakinje Nicole Hosp.

Za Mariju Hoefl-Riesch i Nicole Hosp ovo je druga medalja na Igrama u Sočiju – Hoefl-Riesch ima zlato, a Hosp srebro iz superkombinacije.

Slovenka Tina Maze, koja je prije tri dana osvojila zlato u spustu, zauzela je peto mjesto, sa 10 stotinki zaostatka za brončanom Hosp.

Od 49 natjecateljica u ovoj disciplini, njih 18 nije završilo utrku, a od prvih osam koje su se pojavile na startu, čak sedam je odustalo na veoma selektivnoj stazi.

Skijašice u utorak voze veleslalom.

Slavlje švedske štafete

Švedska ženska reprezentacija u skijaškom trčanju u sastavu Ida Ingemarsdotter, Emma Wiken, Anna Haag i Charlotte Kalla osvojila je naslov olimpijskih pobjednica u štafetnoj utrci na 4×5 kilometara na ZOI-ju u Sočiju.

Švedskoj je ovo, nakon pet srebara i dvije bronce, prvo zlato osvojeno na ovogodišnjim Igrama, a za njega je najzaslužnija Kalla koja je sjajno otrčala posljednju izmjenu, nadoknadila 25,7 sekundi zaostatka za vodećom Finskom, te u završnom sprintu kroz cilj prošla sa 0,5 sekundi prednosti ispred srebrne Finkinje Kriste Lahteenmaki i 0,9 sekundi ispred brončane Njemice Denise Herrmann.

Kalli je ovo treća medalja u Sočiju, ranije je osvajala srebra u pojedinačnim utrkama na 15 i 10 kilometara.

Za srebrne Finkinje nastupile su Anne Kylloenen, Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen i Lahteenmaki, dok su za brončane Njemice trčale Nicole Fessel, Stefanie Boehler, Claudia Nystad i Herrmann.

Izvor: Al Jazeera i agencije