Kostelić osvojio i četvrto olimpijsko srebro

Hrvatski skijaš Ivica Kostelić osvojio je srebrnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju u superkombinaciji voženoj na stazi Rosa Hutor, što mu je četvrto olimpijsko odličje srebrnog sjaja i prvo na Igrama 2014. godine.

Prethodno je Kostelić osvojio dvije srebrne medalje u kombinaciji (Torino 2006. i Vancouver 2010.), te jednu u slalomu (Vancouver 2010.).

Zlatnu medalju osvojio je Švicarac Sandro Viletta, koji je od Kostelića bio bolji za 34 stota dijela sekunde. Nakon jutrošnje utrke spusta Viletta je bio na 14. poziciji.

Brončano odličje pripalo je talijanskom skijašu Christofu Innerhoferu. Vodeći nakon spusta Norvežanin Kjetil Jansrud ostao je bez medalje.

Drugi hrvatski predstavnik Natko Zrnčić-Dim na kraju je zauzeo 10. mjesto.

Kosteliću će tako, vjerojatno, ostati neispunjen san o osvajanju zlatnog olimpijskog odličja, uspjeha koji je njegova sestra Janica ostvarila četiri puta.

Kostelićevo srebro je 11. medalja za hrvatske sportaše na zimskim olimpijskim igrama, a deseto za obitelj Kostelić.

Kostelić: ‘Blizu je kraj karijere’

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić ocijenio je danas svoje osvajanje srebrne medalje u superkombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju nagradom s obzirom na formu koja je obilježila ovu sezonu u Svjetskom kupu.

“S obzirom na sezonu ovo je velika nagrada. Imam takvu konstantu kroz osam godina, mnogi su se promijenili na postolju, a ja sam ostao”, izjavio je nakon osvajanja srebrenog odličja u superkombinaciji na ZOI-ju Ivica Kostelić.

“Imao sam veliku šansu nakon spusta, to je bio jedan od najboljih spustova u mojoj karijeri. Staza je popustila, vrijeme u slalomu ne odgovara mojoj kvaliteti. Tata mi je rekao da sam vozio u grču. Nisam imao dobar osjećaj, ali izgleda da sam dobro izračunao”, dodao je Kostelić.

Ipak, Ivica Kostelić je pred kamerama HTV-a priznao kako je kraj karijere blizu.

“Kad vidiš zadovoljna lica obitelji i ekipe u cilju, a ove sezone smo imali puno gorkih trenutaka, ovo je ipak nešto najslađe. Teško je očekivati da ću biti na još jednim Olimpijskim igrama, jer moje zdravstveno stanje nije baš dobro. Usprkos lijekovima u sebi danas sam poslije spusta osjećao bol u koljenu. Posljednje tri sezone se borim s bolovima. Nije to baš neka zabava. Volio bih se i dalje skijati, ali nije to lako”, priznao je Kostelić.

Jedan od najboljih skijaša današnjice

Na svojim četvrtim igrama u Sočiju 2014. stigao je do četvrtog srebra, a trećeg uzastopnog u kombinaciji.

Prethodno je u Svjetskom kupu upisao 26 pobjeda: 15 u slalomu i devet u kombinaciji (pet superkombinacija, četiri klasične kombinacije), te po jednu u superveleslalomu i paralelnom slalomu.

Osim toga, ima i zlatno odličje u slalomu sa Svjetskog prvenstva u St. Moritzu 2003. godine, te brončano u supeveleslalomu na Svjetskom prvenstvu 2011. u Garmischu.

Osvojio je i srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2013. u austrijskom Schladmingu u disciplini superkombinacija. Da je najsvestraniji skijaš današnjice potvrdio je osvajanjem Velikog kristalnog globusa u sezoni 2010/11.

Iako je na početku karijere smatran isključivo specijalistom za slalom, Ivica Kostelić se razvio u jednog od najsvestranijih skijaša današnjice.

Izvor: Al Jazeera i agencije