Crna Gora želi tri etape Giro d'Italije

Zajedno s utrkama Tour de France i Vuelta a Espana, Giro d'Italia je dio prestižnog biciklističkog Grand Toura (EPA)

Crnogorska Vlada poduprla je inicijativu kojom će se ta zemlja kandidirati za održavanje prve tri etape sportske manifestacije Giro d’Italia, koje bi se u svibnju 2016. godine vozile u Crnoj Gori.

Rok za pripremu aplikacije je 1. ožujka ove godine, pa je Vlada ovlastila Igora Vušurovića, v. d. direktora Uprave za mlade i sport, da u ime Crne Gore koordinira pripreme za podnošenje zahtjeva za organizaciju dijela te sportske manifestacije.

“Crnoj Gori u ovom trenutku nedostaju kapaciteti za organizovanje velikih međunarodnih sportskih takmičenja kao što su Olimpijske igre, svjetsko ili evropsko prvenstvo u fudbalu. Stoga smatramo da je organizacija Giro d’Italia jedinstvena prilika da Crna Gora bude domaćin jednog globalno značajnog sportskog događaja. Giro d’Italia bi bila prilika i za promociju Crne Gore i njenih prirodnih ljepota i turističke ponude i potencijala”, ističu u Vladi Crne Gore.

Jedna od najpoznatijih utrka

Tradicionalna međunarodna sportska manifestacija Giro d’Italia, koju je svojedobno pokrenuo časopis Gazzetta dello Sport, jedna je od tri najpoznatije biciklističke utrke na svijetu.

Zajedno s utrkama Tour de France i Vuelta a Espana, Giro d'Italia je dio prestižnog biciklističkog Grand Toura koji se održava svake godine.

Izvor: Agencije