HNS: Nećemo dozvoliti ultimatume

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović je odbacio optužbe na račun HNS-a, koje su se proteklih dana mogle čuti u hrvatskoj javnosti, a posebno od predstavnika Hajduka.

“Mi nismo fantomska organizacija nastala na Siciliji kako nas se etiketira. Ovdje su na konferenciji za novinare i predstavnici županijskih saveza, koji rade kao volonteri i koji žele pokazati da stoje iza nogometne organizacije, jer osnovne članice Saveza jesu županijske organizacije”, izjavio je Vrbanović, dodavši kako za one koji šire netrpeljivost nema mjestu u HNS-u.

U zaključcima sa sjednice Međužupanijskih nogometnih odbora, koji su podijeljeni novinarima, insistira se da se svi problemi rješavaju institucionalnim putem, odnosno unutar tijela i organa HNS-a, prenosi Hina.

Također, poziva se vodstvo Hajduka da se uključi u rad županijskog saveza i tijela HNS-a, te da putem njih iznosi prijedloge za rješavanje problema u nogometu.

Ističe se da se neće dopustiti unošenje haosa u HNS ultimatumima i pritiscima izvan institucija Saveza, te se daje puna podrška rukovodstvu i tijelima HNS-a.

Također, osuđuje se huliganizam, nasilje na stadionima i govor mržnje, te se daje podrška državnim institucijama u borbi protiv takvog ponašanja i predlaže se sastanak sa predstavnicima MUP-a i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta radi pronalaženja optimalnog rješenja za dobrobit nogometa.

Povratak Šukera

Vrbanović je rekao da će se predsjednik HNS-a Davor Šuker vratiti sa Tajlanda u subotu.

U posljednja dvije sedmice situacija u hrvatskom nogometu je uzavrela, a sve je počelo tako što su 22. novembra igrači Hajduka odbili igrati derbi protiv Dinama.

Tim potezom nogometaši Hajduka su se solidarizirali sa svojim navijačima, od kojih je većina odbila ući na južnu tribinu maksimirskog stadiona, nakon što je pripadnicima Torcide koji se nalaze na tzv. “crnoj listi” zabranjen ulaz.

Sedam dana kasnije na protestnom skupu na splitskoj Rivi, na kojem se okupilo blizu 30.000 ljudi, navijači i predstavnici Hajduka zatražili su ostavku cijelog vodstva HNS-a i uspostavu pravednijih odnosa u vrhu hrvatskog nogometa tako da i Hajduk dobije ravnopravan tretman.

Ove sedmice predstavnici Hajduka i Grada Splita su se na sastanku s ministrima uprave, te obrazovanja i sporta, Arsenom Baukom i Vedranom Mornarom, zatražili izmjene Zakona o sportu kojima bi se na pravedniji način birali zastupnici u tijelima sportskih organizacija, te izmjene spornog člana Zakona o sprečavanju nereda na sportskim borilištima kako bi se spriječilo da organizatori sportskih događaja sastavljaju tzv. “crne liste navijača”.

Izvor: Agencije