Predstavnici Hajduka i Splita došli ‘po pravdu’ u Zagreb

Predstavnici Nogometnog kluba Hajduk i grada Splita doputovali su u Zagreb i sastali se s hrvatskim ministrom sporta Vedranom Mornarom. Problemi u hrvatskom nogometu traju već duže vrijeme, a sve je kulminiralo proteklog vikenda, kada se na splitskoj Rivi okupilo više desetina hiljada ljudi u znak podrške Hajduku.

Grad Split vlasnik je Hajduka, a gradonačelnik Ivo Baldasar tvrdi da Hrvatski nogometni savez prema ovom klubu postupa nepravedno, što je dovelo do reakcija.

“Svaki čas se kažnjava Hajduk. Smatramo da kriteriji nisu pravični, jer nisu na isti način primijenjeni prema drugim klubovima. Smatram da tu postoji problem, eskaliralo je i dovelo do toga što smo imali u Splitu”, ističe Baldasar.

No, prije Splita “dogodio” se Zagreb. Nakon što je nekim navijačima Hajduka zabranjen ulaz na stadion Maksimir, solidarizirali su se svi navijači. U konačnici i igrači te nisu izašli na teren.

Zato Splićani traže da se promijeni Zakon o sprečavanju nereda na sportskim borilištima i da takozvane crne liste navijača kojima je zabranjen ulaz na stadion može sastavljati Ministarstvo unutarnjih poslova, ne i organizator.

“Smatramo da je diskriminacija da to radi organizator, ili neko u ime organizatora, recimo distributeri karata. Smatramo da je to široki pojam koji dozvoljava različite manipulacije”, kaže Baldasar.

Kuća od temelja

Iz Hajduka i Splita žele pravedniji sistem pri izboru tijela sportskih organizacija, od HNS-a nadalje.

“Mi smo razgovarali o ostavkama, ukazali smo na problem u HNS-u i tražili smo izmjenu zakonske regulative. Mislim da je to u ovom času najvažnije, kuću treba graditi od temelja, napraviti poštenije odnose u hrvatskom nogometu”, govori Marin Brbić, predsjednik NK Hajduk.

“Mislim da bi bilo razumno, u najskorijem mogućem roku, pristupiti promjenama zakona, razmotriti mogućnost promjena zakona o sportu, koji će onda definirati pravedniji način izbora tijela sportskih krovnih organizacija”, rekao je ministar Mornar.

Novinarka Al Jazeere Martina Kiseljak iz Zagreba javlja kako će se o ovim temama opet raspravljati početkom sljedeće sedmice.

“Na sastanku bi se trebali pridružiti i predstavnici MUP-a, ali i HNS-a”, dodaje.

Izvor: Al Jazeera