FIFPro: Igrači, ne idite u srpske klubove

Igrače kragujevačkog Radničkog navijači su napali u svlačionici (Miloš Milivojevi? / Tanjug)

Svjetski sindikat nogometaša (FIFPro) upozorio je u srijedu svoje članove da „ne potpisuju za srpske klubove, zbog rizika da ne budu plaćeni“.

FIFPro i Sindikat profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ (SPFN) upozorili su svoje članove da osam od 16 klubova Prve srpske lige imaju blokirane bankovne račune te ne mogu isplaćivati plaće nogometašima ni zaposlenicima, prenosi Reuters.

„Mrzimo to činiti, no naša je zadaća štititi igrače“, izjavio je glavni tajnik FIFPro-a Theo van Seggelen u priopćenju, dodajući da se „igrači koji mjesecima nisu plaćeni nalaze u ozbiljnim financijskim poteškoćama, a da su klubovi na rubu bankrota“.

Naveo je i kako je primio „šokantne vesti po kojima jedan od klubova uopće ne poštuje prava nogometaša i dozvoljava huliganima da im prijete“.

„Trenutno stanje je alarmantno. U Srbiji je gotovo 500 fudbalskih profesionalaca. Ne bismo bili iznenađeni da neki klubovi odu u bankrot u skoroj budućnosti“, izjavio je Mirko Poledica, predsjednik Sindikata „Nezavisnost“.

Napadi na igrače

Uz sve to, FIFPro ima saznanja da je navijačima Radničkog iz Kragujevca bio dopušten ulazak u svlačionicu, gdje su prijetili igračima koji su zbog neisplaćenih plaća za tri mjeseca odlučili krenuti u štrajk.

„Jedan od najiskusnijih igrača Vuk Sotirović ustao je u obranu mlađih kolega i pritom bio udaren u lice, a njegovi su suigrači spriječili da dođe do ozbiljnijeg incidenta“, stoji u priopćenju FIFPro-a.

Fudbalski savez Srbije i vodstvo lige osudili su incident pismenim putem, ali protiv kluba nije pokrenut disciplinski postupak, što je predsjednik igračkog sindikata Mirko Poledica ocijenio „vrlo razočaravajućim“.

Na sljedećoj domaćoj utakmici navijači Radničkog istaknuli su uvredljive i prijeteće transparente upućene igračima, a sedmorica nogometaša sljedeći su dan napustili klub iz Kragujevca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO