Bryant treći strijelac u historiji NBA

Ispred Bryanta ostali su još Abdul-Jabbar i Malone (Getty Images)

Košarkaš Los Angeles Lakersa Kobe Bryant postao je noćas treći strijelac po broju postignutih poena u povijesti NBA lige nakon što je, u utakmici protiv Minnesota Timberwolvesa, pretekao Michaela Jordana.

Bryant je Jordana nadmašio kada je pogodio dva slobodna bacanja na pet minuta prije kraja druge četvrtine u pobjedi Lakersa nad Minnesotom 100:94.

U trenutku kada je Bryant pretekao Jordana, Wolvesi su na zanimljiv način odali poštovanje zvijezdi Lakersa, zaustavivši igru, nakon čega su uslijedile ovacije navijača.

Vlasnik Wolvesa, Glen Taylor, koji je i predsjedavajući najjače košarkaške lige na svijetu, Bryantu je tada uručio loptu s utakmice.

Bryant je tokom prekida dobio čestitke od svih igrača na terenu, a na kraju se i poklonio navijačima u Minneapolisu.

Čestitke sa svih strana

„Počašćen sam što sam ovdje i još uvijek igram. Karijere obično ne traju ovoliko dugo. Cijenim što imam priliku i dalje izaći na teren i pružati partije na ovoj razini. Jordan zna koliko sam naučio od njega, kao i od ostalih legendi NBA lige. Ipak, od njega posebno“, rekao je Bryant.

Na uspjehu su mu čestitali mnogi, među njima i Magic Johnson, LeBron James, ali i sâm Jordan.

„Čestitam Kobeu što je došao do ovog broja. On je očito veliki igrač, s jakim radnim navikama i velikom strašću prema košarci. Uživao sam gledajući ga kako napreduje svih ovih godina i radujem se njegovom narednom dostignuću“, poručio je Jordan.

Jabbar i Malone nedostižni

Zvijezda Lakersa sada ima 32.310 postignutih poena, što je 18 više od Jordana, a to je uspio budući da je odigrao 197 utakmica više od legendarnog košarkaša Chicago Bullsa.

Ispred Bryanta sada su samo Kareem Abdul-Jabbar s 38.387 poena i Karl Malone, koji je postigao 36.928 poena u karijeri.

Budući da postoje najave kako će se košarkaš Lakersa povući po isteku sadašnjeg ugovora, na kraju iduće sezone, pitanje je hoće li moći napredovati na listi najučinkovitijih igrača.

Više koševa na više utakmica

Bryant praktično već dva desetljeća „juri“ Jordana, koji se i dalje smatra najboljim igračem u povijesti NBA lige, bez premca.

Zvijezda Lakersa trenutno ima jednu titulu manje od Jordana, ali je uspio da ga pretekne u individualnoj statistici. Jordan je svojih 32.292 poena postigao na 1.072 mečeva, dok je Bryantu za 32.310 poena trebalo odigrati 1.269 utakmice.

Osim Bryanta večer su obilježili i Golden State Warriors svojom 16-om uzastopnom pobjedom u prvenstvu nakon što su pobijedili New Orleans, u produžecima, rezultatom 128:122.

Ostali rezultati: Miami Heat – Chicago Bulls 75:93, Washington Wizards – Utah Jazz 93:84, Oklahoma Vity Thunder Phoenix Suns 112:88, New York Knicks – Toronto Raptors 90:95 i Denver Nuggets – San Antonio Spurs 91:99.

Izvor: Agencije