UEFA odbila žalbe Srbije i Albanije

Utakmica Srbija - Albanija prekinuta je u 44. minuti pri rezultatu 0:0, a tuči na terenu prethodilo je nadlijetanje bespilotne letjelice (EPA)

Komisija za žalbe Evropske nogometne asocijacije (UEFA) odbila je žalbe Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i Nogometnog saveza Albanije (FShF) povodom izrečenih kazni zbog incidenata na prekinutoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. između Srbije i Albanije, prenose agencije.

Ranije je FSS prenio kako je u sjedištu UEFA-e u Nyonu danas održana sjednica ove komisije i da je najprije obavljeno saslušanje svih nadležnih po ovom pitanju.

Usmeno su saslušani sudija utakmice Martin Atkinson, delegat utakmice Harry Been, ekspert UEFA-e za sigurnost Kenny Scott, kao i predstavnici oba nogometna saveza.

Po završetku saslušanja i tog dijela sjednice tročlano vijeće Komisije za žalbe UEFA povuklo se na zatvoreni sastanak, navodi se u saopštenju FSS-a.

Pisano obrazloženje donesene odluke bit će dostavljeno u oba saveza najkasnije do 25. decembra 2014. godine.

Po dobijanju pisanog obrazloženja zainteresirane strane će imati zakonski rok od 21 dan za podnošenje eventualne žalbe Sportskom sudu u Lozani (CAS).

Provokacije sa tribina

Kontrolna, Etička i Disciplinska komisija UEFA-e prekinutu utakmicu registrirale su službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, zbog toga što reprezentativci Albanije nakon incidenta  nisu željeli izaći na teren i nastaviti meč.

Isto tako, Srbija je kažnjena oduzimanjem tri boda i igranjem dvije domaće utakmice bez prisustva gledalaca, radi propusta u organizaciji susreta, odnosno ulaska navijača u teren i njihovog obračuna s nogometašima Albanije.

Uz to, oba saveza su novčano kažnjena sa po 100.000 eura.

Utakmica Srbija – Albanija prekinuta je u 44. minuti pri rezultatu 0:0, a tuči na terenu prethodilo je nadlijetanje bespilotne letjelice (drona) sa simbolom “velike Albanije” iznad stadiona Partizana u Beogradu.

Prije toga, gostujući igrači i stručni štab sa tribina su konstantno vrijeđani na nacionalnoj i drugim osnovama, piše Anadolija.

Izvor: Agencije