Cibona pobijedila na gostovanju u Prištini

Prištinski košarkaši zahvalili su Ciboni i putem društvenih mreža (Facebook)

Košarkaški klub Cibona iz Zagreba pobijedila je u prijateljskom meču Sigal Prištinu rezultatom 101:81, u susretu odigranom u glavnom gradu Kosova.

Utakmica je odigrana u znak sjećanja na košarkašku legendu – Dražena Petrovića.

Hrvatski košarkaši, prenose kosovski mediji, u potpunosti su dominirali utakmicom, a najviše poena, čak 32, postigao je domaći igrač Dardan Berisha.

Direktor Sigal Prištine Florian Miftari izjavio je, uoči utakmice, kako je njegov klub imao mnogo navijača na Kosovu u vrijeme kada je u Ciboni igrao Dražen Petrović, jedan od najboljih košarkaša Evrope svih vremena.

“Nama je, kad smo bili djeca idol bio Dražen Petrović, a sada dolazi njegov brat Aleksandar Petrović kao predsjednik kluba”, kazao je Miftari.

Dogovorena saradnja

Za Prištinu je, istakao je prvi čovjek kosovskog kluba, čast biti domaćin ekipi kao što je Cibona, koja je 18 puta osvajala hrvatsko prvenstvo i sedam puta bila pobjednik Kupa Hrvatske.

Prije utakmice predstavnici dva kluba potpisali su memorandum o saradnji, koja će omogućiti razmjenjivanje iskustava i odlazak mladih kosovskih talenata u školu Cibone.

To će pomoći Sigal Prištini da uvidi šta je čeka kada bude primljena u Svjetsku košarkašku federaciju i druge evropske klupske lige, pored Balkanske lige, u kojoj igra drugu godinu zaredom, naveli su iz kluba.

U bivšoj Jugoslaviji Cibona je tri puta osvajala nacionalno prvenstvo i osam puta Kup države, dok je na međunarodnoj sceni po dva puta bila pobjednik Evropskog kupa prvaka i Kupa pobjednika kupova te jednom pobjednik Kupa Radivoja Koraća.

Izvor: Al Jazeera i agencije