Utakmice turske lige počinju minutom šutnje

Tokom rata u Hrvatskoj, Marko je izgubio oca, a 1995. godine izbjegao je u Srbiju (KK Crvena zvezda)

Predsjednik FIBA Europe i Turske košarkaške federacije (TBF) Turgay Demirel izrazio je sućut obitelji navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića, koji je ubijen tokom nereda pred susret Eurolige između Galatasaray i Crvene zvezde u Istanbulu.

Naglasivši kako je smrt mladog navijača tužan događaj za sve ljubitelje košarke u Srbiji i cijeloj Europi, Demirel je poručio da u košarci „sigurno nema mjesta za nasilje“.

„Svi smo mi članovi jedne velike košarkaške obitelji. Ovog tjedna, prije svih susreta Košarkaške lige Turske, minutom šutnje sjetit ćemo se Marka Ivkovića“, poručio je Demirel.

Izrazio je sućut i predsjedniku Crvene zvezde Nebojši Čoviću, predsjedniku Košarkaškog saveza Srbije Draganu Đilasu i svim navijačima beogradskoga kluba.

Navijač Crrvene zvezde Marko Ivković (25) iz Zemuna izgubio je život u sukobu navijača iz Beograda i pristalica istanbulskog Galatasaraya.

PAOK odbio odati počast ubijenom navijaču

Čelnici solunskog PAOK-a odbili su prijedlog Olympiakosa da prije utakmice njihovih klubova bude održana minuta šutnje, kako bi se odala počast ubijenom navijaču Crvene zvezde Marku Ivkoviću.

„Predložili su nam minutu šutnje 15 minuta prije utakmice. Nismo mogli tako brzo donijeti odluku o ovako važnom pitanju, koje bi moglo imati i političke implikacije“, poručili su iz PAOK-a.

Sve utakmice turske lige ovog vikenda počinju minutom šutnje, što je pokušao učiniti i Olympiakos, čiji navijači gaje dobre odnose sa Crvenom zvezdom.

Do sukoba navijača došlo je ispred dvorane Abdi Ipekci, a istanbulska policija pokrenula je opsežnu istragu nakon pogibije navijača.

Izgubio oca, izbjegao iz Hrvatske

Košarkaški klub Crvena zvezda oprostio se u nedjelju ujutro od Marka Ivkovića, rođenog u Zadru.

Tokom rata u Hrvatskoj, prenosi Tanjug, Marko je izgubio oca, a 1995. godine izbjegao je u Srbiju i preselio se u Jagodinu, nakon toga u Zemun. Studirao je geodeziju u Novom Sadu, Zvezdine utakmice nije propuštao.

„Kada razumno objašnjenje jedne tragične sudbine izostane, jednostavno zavlada muk. Marka Ivkovića nismo poznavali, ali je on jako dobro znao Crvenu zvezdu i valjda je zbog toga Zvezdu toliko voleo. Iznad svega, na jedan poseban način. Tako posvećenog sledbenika Zvezda je targično i bespovratno izgubila i sada se oprašta od njega“, navedeno je na stranicama Crvene zvezde.

„Marko Ivković prešao je stotine kilometara da bi gledao upravo svoju Zvezdu, ne sluteći da će mu neko nasilnim putem oduzeti ono najvrednije što ima. Upravo to se dogodilo. Marko je izgubio život, a posle toga svi se osećamo poraženi. Način na koji se to dogodilo nije dostojan čoveka, tako mladog čoveka, tako dobrog čoveka“, poručili su iz Zvezde.

Marko Ivković bit će pokopan na Novom bežanijskom groblju u Beogradu, u ponedjeljak.

Trener Ataman izrazio žaljenje

Trener košarkaša Galatasaraya Ergin Ataman ponovno je izrazio iskreno žaljenje zbog ubojstva navijača Marka Ivkovića u Istanbulu te za svoje ranije izjave o tom incidentu rekao da nisu bile na mjestu.

„Izjave koje sam dao na osnovu nedovoljnih saznanja o incidentima koji su se dogodili, definitivno nisu bile na mjestu i izazvale su posljedice koje mi nikako nisu bile namjera“, naveo je Ataman na stranicama Galatasaraya.

Ne znajući za incident sa smrtnim ishodom, Ataman je poslije pobjede nad Zvezdom navijače beogradskoga kluba nazvao „teroristima“.

„Kao sportist koji godinama sudjeluje i pobjeđuje na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, mogu reći da nijedan trofej koji sam ikada osvojio ili ću tek osvojiti nije vrijedniji od života jednog ljudskog bića“, poručio je Ataman.

‘Politika ne smije u sport’

Oštro je osudio događaje u Istanbulu i poručio kako će kao sportist učiniti sve da dođe do suradnje kako se slični incidenti više nikad ne bi ponovili.

„Od danas svi smo podjednako odgovorni ako sport iznevjeri ideju prijateljstva, počtenog nadmetanja i suradnje i pretvori se u brutalno ratno okruženje koje čak može zaprijetiti i ljudskim životima. Ovo nije ni lokalni, ni nacionalni problem, već globalni i ovaj međunarodni fenomen moramo svi zajedno prevazići“, istaknuo je Ataman.

Prema njegovim riječima, politika ne bi se trebala miješati u sport.

„Naš je zadatak da očuvamo sport kao polje etičke i moralne utakmice i spriječimo da on postane sredstvo za stvaranje tenzija. Košarka mora ostati na košarkaškim terenima i bude tema razgovora koji su isključivo vezani za polje same košarke. Na kraju, želim naglasiti da se nikada neću radovati rezultatu meča koji se odigrao 21. studenog i uvijek ću ga se sjećati s tugom“, zaključio je Ataman.

Dačić traži istragu i osudu

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je da u slučaju ubojstva Marka Ivkovića Turska treba „istražiti i osuditi taj zločin“.

Po njemu, Turska je „napravila propust u smislu procene rizika, a nisu imali ni odgovarajuće policijske snage za obezbeđenje košarkaške utakmice Galatasaray – Crvena zvezda“.

„Kao država reagovali smo na način kako bi reagovala svaka država koja štiti svoje interese“, rekao je Dačić beogradskim medijima.

Govoreći o utakmici u Istanbulu, ona je „od samog početka bila loša“.

„Bili smo uključeni, jer smo imali zahtev od Crvene Zvezde da se obezbede ulaznice. Upozoravali smo policiju i druge nadležne organe da može da dođe do incidentnih situacija. I, eto, desio se ovaj tragični događaj”, rekao je Dačić.

Očekuje da ga njegov turski kolega za dan-dva obavijesti o novim informacijama o istrazi.

„Ono što je važno je da se istraga sprovede do kraja i samim tim se pokaže odnos turskih vlasti koja taj slučaj treba najooštrije da osudi“, zaključio je Dačić.

Izvor: Agencije