FIFA: Katar oslobođen optužbi za korupciju

Katar je oslobođen od svih optužbi za korupciju u procesu nadmetanja za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine.

U izvještaju FIFE se navodi da neće biti ponovnog konkursa za organizaciju  Svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, a optužbe o korupciji su bile prisutne sve od kada se saznalo da će se ta prvenstva održati u Rusiji Kataru.

Kompletan izvještaj nedostupan javnosti

Američki advokat Michael Garcia dostavio je u septembru  njemačkom sudiji Hansu Joachimu Eckertu, glavnom sudiji FIFI-ne pravne komore, izvještaj od 350 stranica.

Ovaj izvještaj neće biti dostupan javnosti i Garcia je izrazio svoje nezadovoljstvo ovom odlukom.

“Izvještaj koji je danas predstavljen javnosti sadrži je nepotpun i sadrži brojne greške. Namjeravam se žaliti na ovu odluku FIFI-nom apelacionom komitetu”, izjavio je Garcia.

Međutim, u sažetku ovog izvještaja od 42 stranice se navodi da je organizacijski odbor oslobođen svih optužbi za korupciju.

Predsjednik FIFE Sepp Blatter je ranije izjavio da su kritike na račun Katara neosnovane i rasističke, te da je organizacijski odbor tokom cijelog procesa postupao vodeći se “najvišim moralnim standardima“.

U izvještaju se također kritikuje kandidatura Engleske za SP 2018, tačnije bivši predsjednik CONDAFA(Confederation of North, Central American and Caribbean Association) Jack Warner koji je navodno povrijedio pravila kandidature.

Izvor: Al Jazeera