Škoro: Pobjedniku na derbiju sve oprošteno

Poruka mladima koji žele biti fudbaleri: Moraju biti uporni, puno trenirati, sa što manje noćnog života (EPA)

Razgovarao: Fahrudin Smailović

Sarajevski gradski derbi u nedjelju će se odigrati 104. put, između vječitih rivala fudbalskih klubova Željezničar i Sarajevo.

Željezničar, koji će u 13. kolu BHT Premijer lige BiH ugostiti gradskog rivala, ima dvije prvenstvene pobjede u nizu i u dobrom raspoloženju dočekuje vječitog rivala.

Uoči meča na stadionu Grbavica u Sarajevu su podijeljeni navijači, ugostiteljski objekti, gradski kvartovi…

Alen Škoro, bivši fudbaler Sarajeva, u razgovoru za Al Jazeeru kaže da svaki gradski derbi donosi “nervozu u gradu i među igračima”.

On se sjeća da je prije posljednjeg rata bilo više publike na tribinama bh. stadiona i poručuje da ljubitelji fudbala, mediji i svi društveni faktori trebaju podržati ovaj događaj, “jer moramo biti ponosni što imamo jednu takvu utakmicu u Bosni i Hercegovini”.

• Koji gradski derbi Vam je kao igraču ostao u sjećanju?

– Svaki derbi ima svoju draž, nije nijedan derbi isti… Sve zavisi od pozicije na tabeli. Svaki derbi je poseban, što se osjeti u gradu i samoj atmosferi koja vlada na stadionu.

Izdvojio bih zadnji derbi na Grbavici, koji smo dobili 2:1. Taj derbi se odigrao prije pet godina. To je bio i zadnji trijumf FK Sarajevo na Grbavici.

• Kojeg derbija se sjećate kao dijete?

– Kao dijete pamtim kada je Haris Zubanović postigao pobjedonosni bod. Tada je Željezničar osvojio šampionsku titulu.

Sarajevo je tu utakmicu bilo puno bolje, ali je Željezničar imao puno sreće… Pobijedili su i osvojili su šampionsku titulu. Tada sam imao petnaestak godina.

• Nekada su navijači sjedili zajedno na zapadnoj tribini Koševa ili na sjeveru Grbavice i nije bilo tuča. Može li se očekivati ponovno takvo nešto?

– Tu normalno treba jako obezbjeđenje da bude. Svi su “nabrijani” na tu utakmicu. Puno je nervoze i svega, tako da mora puno policija da uradi kako ne bi došlo do stvari koje ne bi poželio nijedan navijač da se dese na stadionu.

• Šta biste poručili igračima pred predstojeći derbi?

– Poručio bih da ne igraju na za mame ni za tate, ni za trenere, već da igraju isključivo za navijače.

Navijači čekaju tu utakmicu i ona im je veoma bitna. Možete izgubiti nekoliko zadnjih utakmica, ali morate tu pobijediti i oni sve zaboravljaju.

Možete izgubiti 5-6 utakmica, ali na derbiju ako pobijedite sve vam je oprošteno. Igrači moraju dati sve od sebe.

• Šta biste poručili mladima koji se žele baviti fudbalom?

– Moraju biti uporni, puno trenirati, što manje noćnog života. To sve, samo trening i trening, da se maksimalno posvete tome i normalno rezultati dolaze sami od sebe.

Izvor: Al Jazeera