Hrvatsku čeka žestoka bugarska publika

Kvalitet hrvatske momčadi i status favorita nisu upitni, ali će presuditi ono što će se dogoditi na terenu (Sanjin Struki? / Pixsell)

Piše: Tomislav Šoštarić

Mjesec dana nakon pobjede nad Maltom od 2:0 u prvoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo 2016. godine, hrvatska izabrana vrsta u petak navečer igra protiv Bugarske u Sofiji, a već u ponedjeljak čeka ih novi ispit – protiv Azerbajdžana kod kuće.

Iako je protiv Malte upisan maksimalan bodovni učinak, javnost, struka, ali i bivši reprezentativci očekuju bolje izdanje hrvatske nacionalne selekcije, jer, na kraju krajeva, niti sami igrači, ni izbornik Niko Kovač nisu bili naročito zadovoljni igrom protiv Malte.

A za bolje izdanje, slažu se sugovornici Al Jazeere, postoje svi razlozi, s obzirom na to da većina hrvatskih igrača igra u nekim od najvećih europskih, pa i svjetskih klubova.

Spomenimo samo Luku Modrića, koji kreira igru madridskog Reala, i Ivana Rakitića, veznjaka Barcelone.

Jaka želja i motivacija Bugara

Bivši “Vatreni” napadač Goran Vlaović napominje da će iduće dvije utakmice biti potpuno različite od one s Maltom, pogotovo utakmica s Bugarskom, koja, kaže on, u ovoj grupi vidi svoju šansu i dat će sve od sebe da dođe do pobjede.

Upozorava da se Bugare stoga nikako ne smije potcijeniti, jer dobar dio njihovih igrača igra u solidnim europskim klubovima, te da se utakmici treba pristupiti s oprezom.

Rasteretiti Modrića i Rakitića defanzivnih zadataka

Ivanković, kao i Vlaović, naglašava iznimnu važnost Modrića i Rakitića za igru hrvatske reprezentacije, te se slaže da Hrvatskoj nedostaje zadnji vezni igrač, koji bi rasteretio spomenuti dvojac defanzivnih zadataka i omogućio im da se izraze u ulogama koje igraju u svojim klubovima, Real Madridu i Barceloni.

“Bugari će sigurno imati jaku želju i vjerojatno će odmah na početku pokazati agresivnost. Naša momčad mora svojom kvalitetom tu želju i agresivnost anulirati, pokazati tko je ‘gazda’ na terenu, također agresivnim pristupom i s puno trke, i tada će doći do izražaja kvaliteta, koja je u većoj mjeri neupitno na našoj strani. Tada će i ambicije Bugara splasnuti”, smatra Vlaović.

Utakmica s Azerbajdžanom, pak, smatra Vlaović, bit će slična kao i ona s Maltom.

“To su utakmice koje ti mogu zagorčati i zakomplicirati život. Ne možeš puno dobiti, jer ionako se protiv takvih reprezentacija očekuje pobjeda, bez teških ozljeda ili previše kartona, a možeš puno izgubiti. To su uvijek teške utakmice”, kaže Vlaović.

Već protiv Malte vidjela se slabost u igri, no Vlaović smatra da je problem to što prije utakmica reprezentacije nema dovoljno vremena i treninga za novo uigravanje i detaljno isprobavanje novih rješenja, te stoga igra, zapravo, ovisi o igračima koji su u formi.

Problem lijevog boka i zadnjeg veznog

Stoga drži da nema potrebe za većim intervencijama, odnosno velikim promjenama u momčadi u odnosu na utakmicu s Maltom.

“Općenito, nisam pobornik velih promjena. U zadnjih 10 godina, kad god su se radile velike promjene u nekim trenucima, nije bilo dobrih rezultata ni igara. Po meni, treba ići s provjerenim snagama i igračima”, kaže Vlaović te dodaje da su “mlade snage” koje su se priključile izabranoj vrsti već pokazale što mogu i da nema potrebe za novim provjerama, već treba raditi na usustavljanju momčadi i igre.

“Ne treba od njih očekivati da nose kvalifikacije. Tu je dosta iskusnih igrača, kojima se mlađi igrači kao nadogradnja samo trebaju priključiti, s time da igraju kako znaju, da pokažu ono zbog čega su i pozvani u reprezentaciju”, kaže Vlaović.

Ipak, ponovno naglašava da hrvatska nacionalna momčad i dalje traži dugoročno rješenje na lijevom boku, koji već dugo “curi”, ali i za mjesto zadnjeg veznog, na čije mjesto moraju uskakati Modrić i Rakitić, što ih koči u igri i maksimalnom učinku prema naprijed, jer su, naglašava, njih dvojica po vokaciji graditelji igre, a ne razgrađivači.

Da je kvaliteta na strani hrvatske selekcije, ali da idućim dvjema utakmicama, kao uostalom i svim kvalifikacijskim utakmicama, treba ozbiljno pristupiti, smatra i bivši hrvatski izbornik Otto Barić, pogotovo jer gostovanja u Sofiji nisu jednostavna.

Sofija je teško gostovanje

“Nekoliko sam utakmica vodio tamo – neke dobio, neke izgubio, čak i jednu važnu. Sofija je teško gostovanje, pogotovo zbog ‘štimunga’ na stadionu ‘Vasil Levski’, odnosno publike na tom stadionu. Navijanje je vrlo ‘agresivno’, navijači su emotivni. Najteže će biti protiv publike”, kaže Barić.

Što se izvedbe na travnjaku tiče, Barić smatra kako Hrvatska ima dobre igrače u svim linijama i posloženu momčad, kojoj su se, uz iskusne reprezentativce, priključile i mlade snage.

Bugarska u Sofiji ravnopravan protivnik

Nedavno je objavljeno da su ‘Vatreni’ šest puta vredniji od Bugara, te da Modrić sam vrijedi koliko svi bugarski reprezentativci zajedno.

No, struka naglašava da s utakmicama koje slijede takve i slične stvari nemaju previše veze, jer će presuditi ono što će se dogoditi na terenu.

“Bugarska je ravnopravan protivnik po meni, ne u smislu kvalitete, jer mislim da je ona više na našoj strani, već zato što gostujemo kod njih. Radi se o ozbiljnoj reprezentaciji, koja, doduše, posljednjih godina nije na nekoj svjetskoj razini po rezultatima i igri, no sada imaju novog izbornika i, sigurno, novu motivaciju”, ističe Vlaović.

“Obrana je postavljena, u napadu imamo [Marija] Mandžukića, [Ivicu] Olića, [Nikicu] Jelavića, tu je i [Andrej] Kramarić. U veznom redu su Modrić i Rakitić, koji ima udarac i mora igrati ofenzivnije. I [Ivan] Perišić se vratio… Mislim da ova momčad u iduće dvije utakmice ne bi trebala imati problema”, zaključuje Barić.

Individualne kvalitete i kolektivni duh jamcem za uspjeh smatra i poznati hrvatski stručnjak Branko Ivanković, koji ističe da je momčad, uz male promjene, već šest godina zajedno, a sada ima i rijetko viđen napadački potencijal.

“Ova momčad je formirana, bila je na velikim natjecanjima i igrači imaju iskustvo velikih utakmica, tako da ne podliježu pritisku. Priključili su se i novi, mladi igrači kao nadogradnja, a od ranije imamo kvalitetnu jezgru, kostur momčadi, ali i potencijal u napadu kao malo koja reprezentacija u svijetu”, kaže Ivanković.

‘Sve osim pobjede iznenađenje’

Bugarsku, pak, smatra reprezentacijom bogate tradicije i vrhunskih rezultata, koju se ne smije potcijeniti, iako posljednjih godina nije na razini na kojoj je nekada bila. 

“Ipak, bez ikakvog potcjenjivanja, mi smo favoriti i sve osim pobjede u obadvije te utakmice bilo bi iznenađenje”, smatra Ivanković i dodaje da na temelju utakmice s Maltom ne treba donositi neke zaključke, jer mnogim igračima tada još prvenstvo nije počelo i nisu bili u natjecateljskoj formi, a prisutan je bio još i umor od prethodne sezone i Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Sada je, kaže, situacija bitno drugačija te očekuje da će se sve prednosti hrvatske reprezentacije vidjeti i na terenu.

Još jedan bivši “Vatreni” Robert Jarni kaže da utakmice poput ovih koje slijede, protiv Bugarske i Azerbajdžana, ne bi trebale biti problem za tako iskusnu momčad kao što je hrvatska izabrana vrsta.

No, ističe da je sasvim drugačija situacija kada se izađe na teren.

“Nikad nam nisu bile lake utakmice protiv momčadi iz istočnih zemalja. Mislim da bi utakmica s Bugarskom mogla biti teška, jer bi pobjeda protiv Hrvatske za njih bila velik korak na putu prema plasmanu na Europsko prvenstvo”, zaključuje Jarni.

Izvor: Al Jazeera