Hadžić:BiH favorit grupe za većinu Izraelaca

Hadžić ističe kako nema problema sa uklapanjem u novu sredinu, te da se u slobodno vrijeme susreće sa igračima koji dolaze iz balkanskih država (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Ibrahim Sofić

Ako ili Akra je jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova na svijetu, nalazi se na sjeveru Izraela, na obali Sredozemnog mora nedaleko od granica sa Libanom i Sirijom.

Ovaj izraelski grad od ove godine je dom i jednom od dvojice bosanskohercegovačkih nogometaša – Emiru Hadžiću koji nastupa za lokalnog prvoligaša Hapoel Akko.

„Ove godine sam promijenio klub, došao sam u Hapoel Akko i mogu reći da sam zadovoljan sa prvim utiscima s obzirom da sam tu tek tri mjeseca“, kaže za Al Jazeeru ovaj bivši igrač kakanjskog Rudara, Željezničara, Sarajeva, Čelika iz Zenice, slovenskog Celja, hrvatske Istre 1961, grčkog Panetolikosa, mađarskog Honveda, te izraelskog Ramat HaSharona.


Hadžić iznad Akre: Veoma star grad

Izrael i Bosna i Hercegovina nalaze se u istoj kvalifikacijskoj grupi za plasman na Evropsko prvenstvo, a njihov prvi sudar na rasporedu je 16. novembra ove godine u izraelskoj Haifi, gradu blizu Akre.

Neće biti lako

Hadžić ističe kako u Izraelu imaju veoma visoko mišljenje o bh. „Zmajevima“ uprkos porazu na startu kvalifikacija od Kipra.

„Naša reprezentacija u novembru dolazi u Izrael i drago mi je sto ću moći gledati tu utakmicu u Haifi. Većina ljudi u Izraelu smatra nas favoritima i misle da smo mi uz Belgiju glavni favoriti za odlazak na EURO“, ističe.

Sa dosta izraelskih reprezentativaca susreće se Hadžić na terenu tokom domaćeg prvenstva, a imao je priliku pratiti i nacionalni tim.

„Ja sam gledao reprezentaciju Izraela i smatram da smo favoriti protiv njih. Neće biti lagano, ali ako odigramo na nivou koji dolikuje kvalitetu naše reprezentacije, mislim da neće biti problema i da ćemo slaviti.“

Izabranici Safeta Sušića su početkom septembra u Zenici neugodno iznenadili svoje navijače i pretrpili poraz od gostiju sa Kipra sa 1:2. Iako je to izazvalo brojne kritike ljubitelja bh. nogometa, za Hadžića to nije „kraj svijeta“.

„Nažalost, izgubili smo bodove gdje se niko nije nadao, ali to je fudbal i to je ta draž ovog sporta gdje ne pobjeđuje uvijek bolji. Mislim da smo, i pored ovog poraza, toliko kvalitetni da bi uz Belgiju trebali otići bez problema na Euro 2016. godine u Francusku“, kaže.

Mnogo turista

Hapoel Akko ima jednog reprezentativca, a to je Albanac Hamdi Salihi, a pored njega i Hadžića, od stranih internacionalaca još su tu Branislav Jovanović iz Srbije i Brazilac Juliano Spadacio.

Dosta nogometaša iz BiH je nastupalo za izraelske klubove, a sada su tu, kada se govori o elitnom rangu, Hadžić i Edin Cocalić koji brani boje Maccabija iz Haife.

Ističe kako nema problema sa uklapanjem u novu sredinu, te da se u slobodno vrijeme susreće sa igračima koji dolaze iz balkanskih država.

„U klubu, pored mene, imaju još tri stranaca. Najviše se družim sa Jovanovićem i Salihijem. Pored njih, tu je još Cocalić i Žarko Korač iz Beitar Jerusalema, tako kada god imamo vremena nađemo se i družimo.“

Premda je situacija u Siriji teška, a odnosi sa Libanom napeti, Hadžić navodi kako nema problema u Akri.

„Ovaj grad jedan je od najstarijih na svijetu. Riječ je o zaista prelijepom gradu koji privlači mnogo turista, ali igrači ‘sa strane’ uglavnom žive ili u Haifi ili Naharyji. To su prelijepi gradovi na moru i, iako su blizu granice sa Libanonom, zaista se nema nikakvih problema niti se osjeća neka napetost“, rekao je nogometaš Hadžić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO