Četiri decenije od meča Ali – Foreman

Jedan od najvećih bokserskih mečeva svih vremena između Muhammada Alija i Georgea Foremana održana je prije tačno 40 godina.

Davnog 30. oktobra 1974, milioni očiju širom svijeta bili su upereni u jednom smjeru: u Kinshasu, gdje je održana legendarna “Rumble in the Jungle”.

Ova borba i danas je inspiracija mladim generacijama, izvijestio je Lee Wellings, novinar Al Jazeere.

Prije četrdeset godina oni su bili kraljevi. Bokseri su imali status najvećih svjetskih sportskih zvijezda. Muhammad Ali prije svih. Svoju krunu zaslužio je borbom u džungli.

Kada su se Ali i Foreman sudarili, glavni grad tadašnjeg Zaira bio je centar svijeta.

Gianluca Di Carlo, vlasnik bokserskog kluba, kazao je: “Sjećam se da sam sa porodicom gledao TV. Svi članovi porodice su bili okupljeni, niko to nije želio propustiti, a ja i nisam bio veliki ljubitelj boksa.”

Velika borba

Ali boks kao sport posljednjih godina vodi veliku borbu.

“Činjenica da već godinama egzistira više različitih bokserskih organizacija dovelo je do toga da u istoj kategoriji mogu biti četiri različita prvaka. To je umanjilo značaj titula. Sada drugi borilački sportovi privlače sve veću pažnju. Prije svih UFC i Mješovite borilačke vještine”, izvijestio je Wellings.

Tako se boks koji su pratili milioni širom svijeta doveo u situaciju da se bori da ostane na nogama.

Profesionalni bokser Mark Alexander je rekao: “Bokseri će uvijek biti poznatiji, ali neću lagati, UFC je sada velik i popularan širom svijeta. Ipak, boks je i dalje nešto posebno.”

“Možda neki misle da se bokserske velikani zaboravljaju. Ali danas se mladi informiraju preko YouTubea. Pa koga kod da pitate nešto o boksu, svi će vam spomenuti Muhammada Alija.”, kazao je profesionalni bokser Charlie Edwards.

Dokumentarni film o najpoznatijoj borbi u džungli stekao je svjetsku popularnost i višestruko je nagrađivan.

Zahvaljujući tom filmu, nove generacije boksera upoznaju najvećeg svih vremena.

Većini su Muhammad Ali i njegova “Grmljavina u džungli” najveća inspiracija.

Izvor: Al Jazeera