FS Albanije: Dobit ćemo pravnu bitku

Disciplinska komisija UEFA-e utakmicu proglasila rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali je kaznila oduzimanjem tri boda (EPA)

Selektor albanske fudbalske reprezentacije Gianni de Biasi kazao je da se njegova reprezentacija ne treba smatrati gubitnikom, uprkos odluci UEFA-e da se Srbiji dodijeli rezultat 3:0 za prekinutu utakmicu između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za EURO 2016.

“Ne možemo prihvatiti da smo poraženi. Oduzeli su nam ono što smo dobili na terenu”, kazao je De Biasi za albanske medije.

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) registrirala je danas prekinutu utakmicu između Srbije i Albanije službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali je istovremeno srpsku selekciju kaznila sa oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, saopćio je danas Fudbalski savez Srbije.

‘Politički motivirana odluka’

Albanski fudbalski savez (FSHF) je odluku UEFA-e da registrira prekinutu utakmicu između Srbije i Albanije rezultatom 3:0 ocijenio čudnom i politički motiviranom.

Protesti albanskih navijača u Tirani

Grupa simpatizera nogometne reprezentacıje kao i predstavnici civilnog društva protestirali su večeras ispred zgrade Vlade Albanije u Tirani, iskazujući svoje nezadovoljstvo današnjom odlukom UEFA-e, prenosi agencija Anadolija.

Demonstranti su nosili transparente na s porukama kojim iskazuju nezadovoljstvo odlukom Evropske nogometne asocijacije kao i poziv na zaustavljanje rasizma i albanofobije.

Navijači reprezentacije su i dalje u nevjerici i ogorčeni su odlukom UEFA-e koja je prekinutu utakmicu između Srbije i Albanije riješila dodjeljivanjem pobjede Srbiji, ali i oduzimanjem 3 boda, dok je oba tima kaznila sa po 100.000 eura.

Na vanrednoj konferenciji za medije, FSHF je saopćio da će se žaliti UEFA-i na ovu odluku i da će započeti pravnu bitku kako bi albanskoj reprezentaciji bila dodijeljena tri boda koja joj pripadaju, navode albanski mediji.

Zvaničnici Saveza su obavijestili da Disciplinska komisija UEFA-e nije uzela u obzir rasizam i nasilje koje su se desili na terenu. U isto vrijeme, saopćeno je da ponašanje igrača na terenu neće biti sankcionirano, navode zvaničnici FSHF-a.

Iz albanskog Fudbalskog saveza navode da je izjava gostujućih fudbalera da ne mogu nastaviti igru protumačena kao odbijanje.

Ilir Shulku, sekretar FSHF-a kazao je za Al Jazeeru da odluka UEFA-e tretira Albaniju “jednako kao Srbiju, iako smo mi bili napadnuti”.

Predsjednik Kosovskog fudbalskog saveza Fadil Vokrri rekao je danas da je skandalozna i politička odluka UEFA-e da dodijeli Srbiji pobjedu u prekinutom meču protiv Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

“Jutros me je predsjednik Fudbalskog saveza Albanije Duka obavijestio o odluci UEFA-e, koju ne mogu da je razumijem. To je skandalozna i politička odluka. Stolica je bačena na teren, igrači reprezentacije Albanije su napadnuti, a UEFA je Srbiji dodijelila pobjedu. Stvarno nevjerovatno” , rekao je Vokrri za Kosova press.

“Znajući propise i normativne akte UEFA-e i uzimajući u obzir da je ista Komisija ranijih godina, kada je prekinuta utakmica Italija-Srbija u Genovi u Italiji, samo kao preventivu nasilju registrovala taj meč rezultatom 3:0 za Italiju, zbog srpskih gledalaca koji su zapalili zastavu i zapaljive atmosfere, u ovom slučaju kada je svijet video da su srpski huligani ušli na teren i napali igrače prema normama i pravilnicima UEFA-e ,odluka je trebala biti 0:3 u korist Albanije”, rekao je Vokrri za Anadoliju.

Prvi čovjek kosovskog fudbala smatra i da je odluka Disciplinske komisije UEFA-e u suprotnosti sa vrijednostima koje promovišu UEFA i FIFA, a koje su bore protiv rasizma i nasilja u sportu, te miješanja politike u sport.

Pravna bitka

Albanski premijer Edi Rama objavio je na Twitteru da je FSHF veoma dobro započeo pravnu bitku. “Odluka o onome što se desilo na stadionu u Beogradu nije pravedna”, kazao je Rama.

Pravni zastupnik saveza, Artan Hajdari, kazao je na konferenciji za novinare da će Albanija dobiti tri boda pravnim putem, ocijenivši odluku UEFA-e nepravednom.

“Odluka je čudna, ali ćemo joj se snažno suprotstaviti pravnim sredstvima. Naša borba će se nastaviti. Naši argumenti su veoma snažni, tri boda trebaju nama pripasti”, kazao je Hajdari.

Zvaničnici FSHF-a su kazali da je bolje bilo da je odlučeno da se utakmica ponovi. Dodali su da će obrazloženje odluke dobiti u roku od pet dana. Ističu da su, kao žrtve nasilja, kažnjeni jednako kao i Srbija.

Hajdari je pojasnio da će u žalbi Albanija tražiti da se Srbija kazni i zbog rasizma budući da, kako je kazao, ta zemlja praktično nije kažnjena.

Izvor: Al Jazeera i agencije