KK Bosna se ne gasi, postaje Bosna Royal

Piše: Mladen Obrenović

Košarkaški klub Bosna od petka bi, ukoliko Skupština kluba potvrdi odluku o poslovno-tehničkoj suradnji sa sarajevskim KK Royal, trebala nastaviti funkcioniranje kao KK Bosna Royal.

Odlučila je tako klupska Skupština, na izvanrednom zasjedanju u utorak uvečer, uz objašnjenje kako su se u trofejnom klubu i bivšem europskom prvaku “našli pred zidom”, budući da su svi klupski računi blokirani.

Prema prijedlogu sporazuma, Bosna bi trebala Royalu ustupiti ime i grb na korištenje, a Royal će zauzvrat višak prihoda uplaćivati na račun prezaduženog kluba.

Potvrdu sudjelovanja KK Bosna Royal treba dati Košarkaški savez Bosne i Hercegovine, a po svemu sudeći, to bi mogla biti tzv. specijalna pozivnica.

Dug 2,7 miliona eura

“Pitanje je bilo kako nastaviti da KK Bosna igra i našli smo taj model. Zakonski Bosna ne može funkcionisati, jer je blokirana, ali može igrati tako što će naći kluba partnera, s kojim će napraviti sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a ne fuziju”, rekao je Adnan Jašarević, predsjednik Upravnog odbora KK Bosna za Al Jazeeru.

Demantirao je medijska nagađanja kako je KK Bosna “ugašena”.

“Nema gašenja kluba, nego je poenta da Bosna igra i košarka se vrati u ovaj grad. Bosna je brand koji je nemoguće ugasiti, a priča o gašenju se kosi sa zdravim razumom. Jednostavno se ne može se ugasiti, kao ni ona zvjezdica iznad grba, koja znači prvak Evrope, i koji još [u Bosni i Hercegovini] ima samo banjalučki Borac u rukometu”, objašnjava Jašarević.

Prema podacima koje je iznio na izvanrednoj Skupštini u utorak, ali i dan kasnije za Al Jazeeru, dugovi kluba se procjenjuju na 5,3 milijuna konvertibilnih maraka (oko 2,7 milijuna eura). Na popisu onih kojima se duguje je 81 fizička osoba te više od 40 pravnih subjekata.

“KK Royal, kao protivuslugu, od svog viška prihoda uplaćivat će novac na blokirane račune KK Bosna. Računi jesu blokirani, ali su aktivni, i onaj koji je prvi na redu po dospijeću potraživanja vraćaju mu se dugovi Bosne”, naveo je Jašarević.

U klubu vjeruju u razumijevanje Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, poručujući kako je među članovima tog tijela “postoji volja i želja” da se pomogne KK Bosna.

Nova ligaška sezona počet će u subotu, 25. listopada, i Bosna bi, pod starim ili novim nazivom, trebala biti slobodna u prvom kolu. Izvanredna skupština KK Bosna zasjeda dan ranije.

Prvak evrope 1979. godine

KK Bosna osnovana je prije 63 godine, a najveći uspjeh ostvarila je 1979. godine, kada je u Grenoblu ovojila titulu europskog prvaka, kao prvi klub s prostora tadašnje Jugoslavije kojem je to pošlo za rukom.

Tri puta je Bosna bila prvak i dva puta osvajač Kupa Jugoslavije, a tome je dodala još četiri titule prvaka Bosne i Hercegovine te jednu titulu pobjednika Kupa.

Tvorac europskog čuda iz Sarajeva – Bogdan Tanjević, ranije je za Al Jazeeru komentirao događanja u u KK Bosna, navodeći kako je uz novi početak “s nekim promijenjenim imenom, neko to mora da podržava”.

“Onaj koji će davati novce mora imati nekakav ekonomski interes. Ne postoje takve firme koje imaju potrebe za reklamiranjem kroz klub. Oni koji dobro rade ne trebaju nikakvu reklamu, zato što su monopolisti na tržištu. Od države je nemoguće očekivati pomoć, jer ima ‘milion’ drugih stvari, prije svega pomoći ljudima koji ne rade”, ocijenio je Tanjević.

Cijela priča ga je ražalostila, a mogući gubitak Bosne usporedio je s gubitkom “nekoga u familiji”.

Izvor: Al Jazeera