Josipović: Otkud Šimuniću hrabrost da me proziva nakon one sramote

Josipa Šimunića je FIFA suspendirala zbog skandiranja uzvika 'Za dom... spremni' na stadionu u za (Pixsell)
Josipa Šimunića je FIFA suspendirala zbog skandiranja uzvika 'Za dom... spremni' na stadionu u za (Pixsell)

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odgovorio je u petak na prozivku bivšeg nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića kazavši kako mu nije jasno od kuda Šimuniću hrabrosti za takav istup s obzirom na njegovo sramotno ponašanje na Maksimiru prošle godine nakon utakmice Hrvatske i Islanda.

Šimunić je Josipovića prozvao u pismu objavljenom na Facebooku upitavši ga zašto se nije pozabavio izgredom na beogradskoj Marakani kada je zapaljena hrvatska zastava, a hrvatski igrači i navijači vrijeđani transparentima i povicima te hoće li reagirati na skandiranje srpskih navijača na utakmici Srbija-Albanija “Ubij Hrvata da Šiptar nema brata”.

Josipović: Naštetio je državi i nogometu

“Mislim da gospodin Šimunić ne čita novine i ne gleda televiziju pa zato postavlja takva pitanja. Ali, podsjetit ću, šteta koju je učinio Hrvatskoj kao državi, našem nogometu, reprezentaciji onim sramotnim ponašanjem na stadionu je nenadoknadiva i ne znam od kud mu uopće hrabrosti da se javlja po tom pitanju”, odgovorio je Josipović danas upitan za komentar Šimunićevog pisma.

Nakon što se bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić, kojeg je Svjetska nogometna federacija suspendirala zbog skandiranja uzvika “Za dom… spremni” na stadionu u Zagrebu nakon što je Hrvatska protiv Islanda izborila nastup na završnom turniru pa je propustio Svjetsko prvenstvo u Brazilu, obrušio pismom na predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića, odgovorio mu je preko svojeg Facebook profila bivši ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović.

Njega je Šimunić također spomenuo u pismu u kritičkom tonu.

Kako prenose hrvatski mediji, Jovanović je odgovorio kako mu je dosta desničarskog popovanja i iskrivljivanja činjenica te da j nebrojeno puta ponovio da je nakon te beogradske utakmice u izjavi za medije, zajedno sa srpskim kolegom Vanjom Udovičićem, osudio nesportske ispade za vrijeme utakmice Srbija – Hrvatska i pozvao sve ljubitelje sporta da sport bude poveznica među susjedima, a ne razlog neprijateljstva i divljanja.

Jovanović: Igraj nogomet, ostavi se politike

Jovanović je dodao da je istodobno u VIP loži sjedio i predsjednik HNS-a Davor Šuker s cijelom delegacijom HNS-a, a da nitko od njih ni jednim potezom ni jednom riječju nije reagirao na sve ono za što njega uporno proziva Šimunić.

Također navodi kako je, kad je Hrvatska zabila gol, jedini čovjek u loži koji je skočio i burno proslavio gol bio baš on, a da Šuker i njegovi suradnici iz HNS-a sjedili nepomično i šutjeli.

Na kraju je poručio Šimuniću da igra nogomet jer to dobro radi, a da se ostavi politike i lekcija iz povijesti. 

Šimunićevo pismo uslijedilo je nekoliko dana nakon Josipovićevog komentara na zamjerke šefa HNS-a Davora Šukera upućene državnim čelnicima.

Šuker ih je u nedjelju prozvao jer ne dolaze na utakmice “Vatrenih”, a Josipović je potom otkrio zašto ne ide na nogometne utakmice.

“Hoćete li reagirati na povike ‘Ubij Hrvata’?”

“Odlaskom na utakmicu, gdje postoji visoki rizik od nacionalizma, rasizma, izgreda, predsjednik šalje krivu poruku. Ja silno volim i cijenim našu nogometnu reprezentaciju i sretan sam kad pobijedi, a vrlo rado ću doći na utakmicu kada gospodin Šuker i Nogometni savez ispune ono što su i meni obećali da će učiniti. Dakle, kad srede stanje u organizaciji i da svima koji dođu na stadion bude ugodno”, rekao je predsjednik Hrvatske.

Josipović je dodao kako je isto i s odlaskom na utakmice u organizaciji onih sportskih organizacija u kojima nisu transparentni procesi upravljanja i financiranja.

Na ove je izjave reagirao u četvrtak Šimunić, pismo je preneseno na Facebook stranici “Potpora Josipu Šimuniću”, a u njemu, između ostalog, Šimunić pita predsjednika hoće li reagirati na vrijeđanje i povike “Ubij Hrvata” u Beogradu.

“Zašto je Vama, predsjedniče Republike Hrvatske, neugodno doći na stadion? Je li to zbog domoljubnih pozdrava ‘U boj, u boj’ i ‘Za dom…’, ili Vam je neugodno zbog paljenja hrvatske zastave u prisustvu, sad već bivšeg, ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića?

Je li i on slao krivu poruku svojim dolaskom na utakmicu Srbija – Hrvatska u Beogradu 6.9.2013.?”, pitao je Šimunić te dodao: “Zašto se Vi, predsjedniče Republike Hrvatske, konkretnije niste pozabavili izgredima poput već navedenog paljenja hrvatske zastave u Beogradu na stadionu ‘Marakana’ i vrijeđanja hrvatskih igrača i navijača uvredljivim transparentima i povicima?”

GNK Dinamo: To je njegovo privatno mišljenje

Na ovaj javni istup Šimunića reagirao je i zagrebački GNK Dinamo, čiji je Šimunić igrač.

U priopćenju koje su nam poslali iz kluba piše da su u klubu mišljenja da Šimunić nigdje u svojim izjavama nije izrazio svoj politički stav, pa tako nije prekršio Kodeksu ponašanja nogometnih djelatnika.

“Josip je, kao kapetan najboljeg hrvatskog kluba, igrač s više od 100 nastupa u dresu reprezentacije i jednostavno nogometni djelatnik, osjetio žal zbog izjava predsjednika Josipovića o hrvatskom nogometu i reprezentaciji te je odlučio reagirati”, piše u priopćenju.

Pritom je naglašeno da je Šimunić putem društvene mreže objavio svoje privatno mišljenje i osobni stav, na koje, kako je navedeno, kao i svatko drugi, ima pravo.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Komisija za žalbe svjetske kuće nogometa odbila žalbu Josipa Šimunića, čime je okončana i njegova reprezentativna karijera.

19 Mar 2014
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO