Wilmots i Sušić očekuju tešku i neizvjesnu utakmicu

Mark Wilmots: Moji favoriti u našoj grupi su Bosna i Hercegovina i Belgija, mada postoje iznenađenja (Anadolija)

Marc Wilmots, selektor reprezentacije Belgije, uoči utakmice njegovog tima protiv Bosne i Hercegovine u ponedjeljak u Zenici izjavio je u nedjelju da će utakmica biti vrlo teška i neizvjesna, javlja Anadolija.

“Imamo dobru odbranu, ne damo mjesta protivničkoj ekipi, moramo ostvariti dobar napad, tri-četiri dobre prilike i tri boda. Bit će teško, jer imamo kvalitetnog protivnika koji je bio i na Svjetskom prvenstvu, a od igrača bih izdvojio [Miralema] Pjanića koji je igrao u Lyonu, [Edina] Džeku i [Vedada] Ibiševića. Iako ne znam hoće li [Emir] Spahić igrati, imaju jaku ekipu”, rekao je Wilmots na konferenciji za novinare u Zenici, dodajući da su Belgija i Bosna i Hercegovina favoriti u grupi B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

‘Zmajevi’ trenirali u Zenici

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u su nedjelju navečer su u trening-centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici odradili trening pred utakmicu protiv Belgije.
U Zenici su trenirali svi “Zmajevi” koji su na spisku za kvalifikacionu utakmicu protiv Belgije.
Utakmica Bosna i Hercegovina – Belgija će biti odigrana na stadionu Bilino polje u Zenici s početkom u 20:45 sati.

“Kada su objavili grupe, moji favoriti su bili Bosna i Hercegovina i Belgija, mada postoje iznenađenja. Pogledajte šta se dešavalo na utakmici s Albanijom i Portugalom, male države napreduju taktički i žele pobjedu. Uvijek postoje iznenađenja, slučajnosti, ali uvijek je kraj najbitniji, odnosno što zapisujemo u historiji. Nismo nikad igrali samo s jednim napadačem, uvijek ih imamo četiri-pet, želimo postizati golove, a ne braniti se, tako da su svih sedam veznih i napadači”, naglasio je belgijski selektor.

Opasni bh. napadači

Ističe da su Ibisević i Džeko dva vrlo opasna igrača jer, kako kaže, znaju dobro presjeći loptu i to često rade vrlo dobro.

“Igrali smo s Hrvatskom, Srbijom i Makedonijom, i uvijek su to teške utakmice, jer postoji jak patriotizam i dobra tehnika. Uvijek zauzimaju između 10 i 25 pozicije u poretku, zato i smatram da sutra neće biti laka utakmica. Selektora [Bosne i Hercegovine Safeta] Sušića mnogo poštujem i smatram da je pod velikim pritiskom, ali ne treba zaboraviti sve što je uradio do sada i zbog toga ga cijenim”, rekao je Wilmots.

Reprezentativac Belgije Kevin De Bruyne je rekao da utakmica u ponedjeljak neće biti jednostavna, jer smatra da je Bosna i Hercegovina pod pritiskom.

“Pokušat ćemo pobijediti, jer ovdje nismo zbog jednog boda, već da pokušamo pobijediti. Ne poznajem dobro cijelu ekipu Bosne i Hercegovine, ali znam da su jaki i mislim da se mogu boriti za drugo mjesto u grupi. Nadam se, pokušat ćemo pobijediti, željeli bismo dobiti sve bodove i da smo dovoljno jaki da sutra pobijedimo”, kazao je De Bruyne.

Nogometna reprezentacija Belgije stigla je u Zenicu u nedjelju u poslijepodnevnim satima.

Utakmica protiv Belgije u kvalifikacijama za EURO 2016. bit će teška, ali je reprezentacija Bosne i Hercegovine igrala i teže utakmice, izjavio je ranije u nedjelju selektor bh. tima Safet Sušić.

Spahić ostaje u kombinacijama

Na konferenciji za medije u Zenici nije htio otkriti sastav ekipe, rekavši kako ni on ne zna sastav protivnika.

“Neće biti lako, ali dat ćemo sve od sebe da pokušamo pobijediti. Belgijanci su imali lakšu utakmicu [u petak protiv Andore, 6:0], njima odgovara bod bolje nego nama, mogu biti strpljiviji. Mi smo ekipa koja, bez obzira, i kad nam neriješen rezultat nije loš, ne možemo ostati pozadi i čuvati taj rezultat, izgubimo strpljenje i krenemo u napad. Ne smijemo biti naivni, ne smijemo ostaviti mnogo prostora, bit će teško, ali smo imali i težih utakmica”, rekao je Sušić.

Na pitanje hoće li se Emir Spahić u ponedjeljak pojaviti na terenu, Sušić je kazao da su šanse za to veoma male.

“Teško bi bilo očekivati da se on pojavi i sutra igra, ali sam mu rekao da ću ga, bez obzira na ove dvije utakmice, zvati na sljedeću. Što se bodova tiče, ako budemo imali samo jedan bod iz ove tri utakmice, bit će to neuspjeh. Ako budemo imali tri boda iz četiri utakmice, onda ćemo imati realne šanse da na kraju budemo među prve dvije ekipe. Jedino što nam nije bilo po planu je poraz protiv Kipra [na startu kvalifikacija u Zenici, 1:2]”, smatra bh. selektor.

“Morat ćemo tražiti, vraćati bodove, ali ne treba biti naivan i nestrpljiv. U prošlim kvalifikacijama imali smo 25 bodova, a odlučilo se sve u posljednjem kolu. Ovaj put imat ćemo sigurno manje i mislim da će posljednje kolo ponovo odlučiti”, pojasnio je selektor bh. tima.

Duel Džeko – Kompany

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko je rekao da će biti zanimljivo igrati protiv Belgije.

“Ni mi sami nismo zadovoljni, jedina negativna stvar je poraz od Kipra, koji nam može biti ključni, ali ne mora, sve zavisi kako ćemo se vratiti u igru. Igramo protiv jedne od najboljih evropskih reprezentacija i ne treba biti naivan, trebamo odigrati pametno utakmicu i na neki način pokušati pobijediti”, kaže Džeko.

“[Kapiten Belgije Vincent] Kompany i ja se znamo dosta dobro i mislim da će biti interesantno igrati protiv njega, iako smo igrali već jedan protiv drugog, tada se nismo znali ovako dobro. Za mene je on najbolji odbrambeni igrač u engleskoj ligi i jedan od najboljih na svijetu. Vidjet ćemo sutra kome je to prednost ili mana, a ja ću dati sve od sebe da odradim svoj posao što bolje”, rekao je Džeko.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u petak odigrala drugu kvalifikacijsku utakmicu za EP u Cardiffu protiv selekcije Walesa – 0:0.

Izvor: Agencije