Jelavić napustio hrvatsku reprezentaciju

Nikica Jelavić je za hrvatsku reprezentaciju odigrao 36 utakmica i zabio šest pogodaka (AFP)

Piše: Tomislav Šoštarić

Igrač Hull Cityja i sve do jutros hrvatski nogometni reprezentativac Nikica Jelavić obavijestio je u subotu po dolasku u Vukovar izbornika Niku Kovača kako je odlučio napustiti hrvatsku reprezentaciju, izvijestio je Hrvatski nogometni savez (HNS).

Nakon pobjede u Sofiji u drugoj utakmici kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2016. godine, hrvatska reprezentacija odmah se zaputila u Vukovar, gdje je smještena uoči kvalifikacijskog ogleda s Azerbajdžanom.

Po dolasku u hotel Jelavić je priopćio Kovaču kako, nezadovoljan statusom u momčadi, napušta ‘Vatrene’.

Kovač: Iznenađen sam, žao mi je

“Priznajem da me Nikica iznenadio, žao mi je zbog ovakvog raspleta, no prihvaćam, naravno, njegovu odluku. Hvala mu za sve što je dao hrvatskoj reprezentaciji. Mogu mu samo poželjeti sve najbolje u životu, pa tako i u nastavku klupske karijere”, izjavio je Kovač.

Napadač Hull Cityja odigrao je za hrvatsku reprezentaciju 36 utakmica i zabio šest pogodaka.

Jelavić je četvrti hrvatski igrač koji se oprostio od izabrane vrste nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, na kojem Hrvatska nije prošla skupinu.

Prije njega reprezentaciju su napustili Ognjen Vukojević i Eduardo, te dugogodišnji vratar Stipe Pletikosa, pri čemu su Vukojević i Eduardo svoje odluke obznanili sa zamjerkama prema Kovaču i teškim riječima u javnosti.

Struka: Napad i dalje jak, ali osiromašen

Hrvatski stručnjak Branko Ivanković, koji je prije nekoliko dana za Al Jazeeru rekao da hrvatska nogometna reprezentacija trenutačno ima potencijalno jedan od najboljih napada u svijetu, kaže da je situacija nakon odlaska Jelavića malo drugačija.

“Stojim pri tome i dalje što sam rekao, ali naravno da je sada taj napad, ipak, osiromašen, jer Jelavić je jako dobro došao u nekim situacijama. Njegova konstitucija, korpulentnost, svakako, donosi sa sobom kvalitetu koja protivniku može nanijeti štetu, bilo da ulazi s klupe ili da počinje utakmicu”, kaže Ivanković.

Ivanković smatra kako Jelavić ima pravo biti nezadovoljan ukoliko se tako osjeća, no da je izbornik taj koji procjenjuje koga će u kojem trenutku za koju zadaću koristiti.

“Tu je i [Mario] Mandžukić, [Ivica] Olić i [Andrej] Kramarić, a Mandžukić je trenutačno definitivno prvi napadač. Možda je Jelavić procijenio da će i Kramarić dobiti veću minutažu, pa se zbog svega odlučio više posvetiti igrama u klubu. Ne znam što je razlog, no to je sasvim sigurno bila teška odluka za njega i definitivno je iznenađenje”, rekao je Ivanković.

Mandžukić prvi, ali Jelavić bi mogao nedostajati

Novinar zagrebačkog tportala Borut Šips, također, smatra da bi u određenim situacijama Nikica Jelavić mogao nedostajati momčadi.

Niko Kovač, kaže Šips, forsira sustav s jednim izrazitim napadačem, a to je u ovom trenutku sa svim razlozima Mario Mandžukić.

No, ako dođe do situacije kada Mandžukić iz nekog razloga neće moći nastupiti, uza sve dobre napadače koje izbornik još ima na raspolaganju sada više nema na klupi takav tip napadača.

“Jelavić je onaj engleski tip centarfora. Može napraviti puno štete protivniku i napraviti razliku na terenu. Sada se vratio u formu u kakvoj je bio u Evertonu. U ovom trenutku njegov izostanak se neće osjetiti, no ako bi se Mandžukić eventualno ozlijedio ili sakupio previše kartona, pa bi morao propustiti neku utakmicu, onda Kovač više nema na raspolaganju takvog robusnog napadača koji bi uskočio kao adekvatna zamjena za Mandžukića”, kaže Šips, te zaključuje kako će kao takva taktička varijanta Jelavić sigurno nedostajati hrvatskoj selekciji.  

Izvor: Al Jazeera