Staza ispravna, Schumacher nije brzo skijao

Iz bolnice u Grenobleu nema novih informacija o stanju Michaela Schumachera (AP)

Tužilaštvo Albertvillea, gradića u francuskim Alpima, saopćilo je u srijedu da je staza Meribel, na kojoj je skijao legendarni vozač Formule 1 Michael Schumacher, bila ispravna te da su sve signalizacije i znakovi na stazi bili postavljeni, javlja Anadolija.

Glavni tužilac Albertville Patrick Quincy kazao je da su u okviru istrage uzete izjave i od očevidaca i doktorske ekipe te da su pregledani snimci i sa kamere njemačkog vozača.

On je dodao da je Schumacher od vrha piste do kraja skijao po stazi te da je, kada je došao do kraja staze, usporavao i namjerno skrenuo približno devet metara van staze.

Nakon tri metra po izlasku sa staze, Schumacher je udario u jednu stijenu i pao, a tokom pada je glavom udario u drugu stijenu.

Quincy je kazao da brzina kojom je Schumacher išao kada je doživio nesreću nije precizno ispitana, no da nije toliko ni važna za istragu.

Umjerena brzina

Snimak sa kamere sa Schumacherove glave traje oko dvije minute, rekao je Quincy, dodavši da su snimak stručnjaci pregledavali dio po dio veoma pažljivo.

Tužilaštvo Albertvillea godišnje ispita oko 50 slučajeva sličnih Schumacherovom, a Quincy je istakao kako će istraga biti nastavljena te provjereni navodi da jedan očevidac ima snimljen Schumacherov pad.

Schumacher je vozio 20 kilometara na sat prilikom pada na skijanju u Francuskoj krajem decembra, kada je dobio teške povrede glave, rezultat je istrage francuskog Tužilaštva.

“Brzina nije bila pretjerana u momentu pada, odnosno on je vozio maksimalno 20 kilometara na sat”, prenosi italijanska agencija Ansa tvrdnje izvora iz francuskog Tužilaštva u Albervilleu.

Francuski istražni organi pregledali su kameru koju je na kacigi nosio Schumacher kada je pao na neobilježenoj stazi u Meribelu.

Stabilno, ali kritično

Iz bolnice u Grenobleu nema novih informacija o stanju Michaela Schumachera, najboljeg vozača u povijesti Formule 1, pa su posljednje informacije od srijede, po kojima je njegovo zdravstveno stanje opisano kao stabilno, ali još kritično.

Kameru, čije je postojanje otkriveno u petak, pet dana poslije nesreće predala je porodica bivšeg njemačkog prvaka F1, koji je još u komi u bolnici u Grenobleu.

Corinna Schumacher, supruga Michaela Schumachera, pozvala je u utorak predstavnike medija da ostave na miru njenu porodicu i ljekare u bolnici u Grenobleu.

“Molimo vas, podržite našu borbu s Michaelom. Vrlo je važno osloboditi pritiska ljekare i zaposlene u bolnici, kako bi mogli obavljati svoj posao. Imajte povjerenje u saopćenja koja vam daju i napustite bolnicu. Molim vas, ostavite našu porodicu na miru”, poručila je Corinna Schumacher novinarima, javljaju agencije.

Schumacher je od 29. decembra u umjetnoj komi, pošto je zadobio teške povrede glave prilikom pada na skijanju u Francuskoj.

Izvor: Agencije