Nova drakonska restrikcija uoči OI u Sočiju

Neočekivana zabrana pridružuje se drakonskim sigurnosnim mjerama koje su u utorak stupile na snagu u Sočiju (EPA)

Tri međunarodne zračne luke u Moskvi objavile su u srijedu da zabranjuju unošenje svih vrsta tekućine u putničke zrakoplove, čak i u iznimno malim količinama, mjesec dana prije početka Olimpijskih igara u Sočiju i nakon smrtonosnih napada u Rusiji. 

Po novim pravilima, u zrakoplov se ne smije unositi “nikakva tekućina, pa ni proizvodi za osobnu higijenu, kozmetika, lijekovi, raspršivači i gelovi u bilo kakvim količinama”, ističe se u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici zračne luke Moskva-Šeremetjevo.

Drakonske sigurnosne mjere

Tri moskovske zračne luke – Šeremetjevo, Vnukovo i Domodjedovo – dočekat će desetke tisuća navijača i stranih turista u vrijeme Olimpijskih igara koje se od 7. do 23. veljače održavaju u Sočiju, između obale Crnoga mora i Kavkaza.

Ova neočekivana zabrana pridružuje se drakonskim sigurnosnim mjerama koje su u utorak stupile na snagu u Sočiju. 

Potaknula je mnoge kritike na blogosferi jer se primjenjuje i na neke lijekove i na hranu za sasvim malenu djecu.

Zabrana unošenja tekućine koju je donijela Ruska agencija za civilno zrakoplovstvo (Rosavijacija), vrijedit će do 21. ožujka, ili tjedan dana nakon završetka paraolimpijskih igara koje će se održati u Sočiju od 7. do 16. ožujka.

Bojazan od terorističkih napada

Dosad se u zrakoplov moglo unijeti 100 ml tekućine.

Odluka o ovim neuobičajenim mjerama sigurnosti donesena je dosta rano kako bi se spriječili teroristički napadi.

Vođa pobune na Kavkazu Doku Umarov pozvao je u srpnju da se održavanje OI-ja u Sočiju spriječi “svim sredstvima”.

Oko 37.000 policajaca i vojnika bit će zaduženo za sigurnost OI-ja, najvećeg međunarodnog natjecanja organiziranog u Rusiji nakon raspada SSSR-a 1991.

Sigurnosne mjere na OI-ju koje će nadzirati moćna Savezna služba sigurnosti (FSB) još su strože nego na ljetnim igrama u Pekingu 2008.

Izvor: Agencije