Mundijal u Kataru se neće igrati tokom ljeta

Jerome Valcke misli da će se Mundijal 2022. igrati između 15. novembra i 15. januara (EPA)

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. godine neće se igrati tokom ljetnih mjeseci, izjavio je generalni sekretar Svjetske nogometne federacije Jerome Valcke.

“Termin SP-a neće biti ni juni ni juli. Mislim da će se igrati između 15. novembra i 15. januara”, rekao je Valcke radijskoj stanici France Inter.

Pitanje termina održavanja Mundijala predmet je polemike od kako je Katar 2010. godine dobio organizaciju ovog takmičenja zbog velikih vrućina koje vladaju u toj zemlji u ljetnom periodu, a koje bi mogle biti opasne po igrače i gledaoce.

Valcke je dodao da su vremenski uslovi u tom dijelu svijeta najpovoljniji između 15. novembra i kraja decembra, prenosi Srna.

“Tada bi se igralo po temperaturi koja odgovara toplijem proljeću u Evropi, otprilike 25 stepeni Celzijusovih, što je savršeno za igranje nogometa”, rekao je generalni sekretar FIFA-e.

Boyce: Nema odluke do kraja godine

Ova najava iznenadila je potpredsjednika FIFA-e Jima Boycea, koji je rekao za Sky Sports News da je šokiran i iznenađen Valckeovim komentarima, dodavši da Izvršna komisija FIFA-e tek treba donijeti odluku.

“Bilo je odlučeno da će se sve zainteresirane strane sresti, te da svi trebaju reći svoje mišljenje, te će zatim biti donijeta odluka, ali ta odluka, koliko je meni poznato, neće biti donijeta do kraja 2014. ili do sastanka u martu 2015”, rekao je Boyce.

Svjetska nogometna federacija u oktobru je odgodila donošenje odluke o terminu održavanja velikog takmičenja.

Predsjednik Evropske nogometne federacije Michel Platini je prošle godine, komentirajući ideju FIFA-e da SP u Kataru bude održan u zimskom periodu, izjavio da je to razumna ideja, jer se ne može ni zamisliti koliko bi nogometašima, ali i sudijama i novinarima, bilo teško obavljati posao na ekstremnim temperaturama u Kataru.

Katar je odabran za domaćina SP-a prije više od tri godine.

Već su ranije katarske vlasti potvrdile kako će u organizaciju SP-a uložiti 200 milijardi dolara.

Najmanje 140 milijardi dolara bit će namijenjeno izgradnji transportnog sistema, uključujući novi aerodrom, saobraćajnice i metro, dok će dodatnih 20 milijardi dolara biti potrošeno na turističku infrastrukturu, a ostatak na druge segmente organizacije.

Katarske vlasti se nadaju kako će ovu zemlju na Arapskom poluotoku za vrijeme Mundijala posjetiti najmanje 400.000 navijača.

Izvor: Agencije